Ennyit keres egy séf és egy pincér a Balatonnál (privatbankar.hu)

Drágult a Balaton, az itteni szolgáltatások, csakúgy, mint minden üdülőhely Európában, de soha nem volt ennyire relatív, hogy mi drága és mi olcsó. A magas munkabér, az elmúlt időszak energiaköltség-növekedése, az általános infláció egyrészt a vendégek zsebét terhelik, de a vállalkozásoknak is nagyon oda kell figyelni minden forintra – írja a privatbankar.hu.

Nagy vihart kavart az ország egyik legjobb étterme tulajdonosának közelmúltbéli nyilatkozata: szerinte ugyanis érthetetlen és tarthatatlan az a különbségtétel, hogy egy Margherita pizza árának töredékéért kellene adni egy fokhagymás-sajtos-tejfölös lángost, noha sem az alapanyagban, sem a munkaerőköltségben, sem az elkészítési időben vagy a felhasznált energia költségében nincs lényeges különbség a két étel között. Azt is elmondta: nyugat-európai béreket nem lehet úgy adni, hogy közben az árak nem fedezik a költségeket.

Ha ennyit kér, ennyit kell neki adni

A belföldi turisták – főleg a kiskeresetűek, a nagycsaládosok, a nyugdíjasok – szerint viszont épp fordított a helyzet: kelet-európai bérek mellett nem lehet nyugat-európai árakon kínálni az ételeket, szolgáltatásokat.

Egy magas minőségű étterem sehol a világon nem olcsó, de szerencsére létezik itthon is egy réteg, amely igényli ezt a színvonalat, és hajlandó áldozni rá. A balatoni éttermek még így is jóval olcsóbbak, mint a hasonló kategóriájúak, például Horvátországban, Szlovéniában, illetve Olaszországban.

Olyannyira, hogy asztalt kell nálunk foglalni, sokszor napokkal korábban – mondja Csapody Balázs, a Balaton, sőt, Magyarország egyik legjobb éttermének, a balatonszemesi Kistücsöknek a tulajdonosa. – Mi örülnénk a legjobban, ha még többen tudnának hozzánk betérni. Hozzátette: Ami a béreket illeti, a néhol emlegetett egymilliós fizetést túlzásnak tartom, az 500-800 ezrest végső soron elképzelhetőnek, de ez függ az adott dolgozó tudásától, a hozzáállásától, az étterem színvonalától, a gépesítettségtől, a szakmai színvonaltól. Tudomásul kell venni, hogy munkaerőhiány van: ha ennyit kér egy jó, szakképzett séf vagy egy pincér, akkor ennyit kell neki adni, máskülönben az üzlet bezár, és az ágazat tönkremegy, ami senkinek nem érdeke – tette hozzá.

Csakhogy ezeket a béreket és annak költségeit érvényesíteni kell mindegyik fogás árában, most nem beszélve az energia- és az alapanyagok áremelkedéséről és az általános inflációról.

Mennyire jellemző ma ez a magas munkabér? – kérdezte a cikk szerzője Rádóczy Andreától, a Hotel Golden Lake Resort tulajdonosától, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége balatoni vezetőjétől.

Toborzás, hirdetés, albérlet

– Ez a juttatás egyáltalán nem számít kirívónak. Egy konyhai kisegítő 250-300 ezer nettót kér, attól függően például, hogy mennyire van gépesítve a mosogatás. Ma már ráadásul nem vonzó a biztos állás – a legtöbb embert nem érdekli, hogy egy év múlva is ugyanott dolgozzon, szezonalitástól függetlenül. Ez azt jelenti, hogy könnyű az alkalmazottat átcsábítani, akár a szállodával szemközti étterembe.

Amint az kiderült, nem jobb a helyzet a nagy múltú, több évtizede épült, egész évben működő tóparti és környékbeli szállodákban sem.

Ráadásul a munkaerőhiány többféle plusz költséggel jár. Ilyen bérek mellett is sokat kell költeni a toborzásra – ennek folyamatosnak kell lennie, például hirdetések formájában – és ez abbahagyhatatlan, mert jelentős a lemorzsolódás.

A pincérek, séfek egyik napról a másikra hagyják ott a munkahelyüket, mert másutt többet ígértek. Ma már ott tartunk, hogy a szakképzettséget nem igénylő munkakörökbe külföldi – például – ukrán alkalmazottakat is szívesen látnak, csak legyen, aki működteti a szállodákat, éttermeket. És ha végre találtak munkaerőt, az mibe kerül később a cégnek? Sokba. Például tizenegy ember számára 1 millió forintért bérelünk lakást Balatonfüreden, és akkor még nem beszéltünk az egyéb járulékos költségekről – tette hozzá Rádóczy Andrea.

A magas bérek mellett ugyanakkor létező jelenség – ezt egy munkaerőpiaci szakembertől hallottam – hogy főleg a főszezon végén, és a szürke zónában – fogalmazzunk most így – nem kapják meg a beígért kecsegtető fizetést a séfek és a felszolgálók. Tehát rizikó is van a dologban, főleg, ha nem készül előtte szabályos, komoly munkaszerződés.

Állásajánlatok, tízezer számra

Az érem másik oldala, hogy a Facebookon majd 40 ezren tagjai a vendéglátós munkát kereső csoportnak, tehát azért akadnak jelentkezők – például diákok, szezonmunkára – de elsősorban a kisebb büfékbe. Egész nap lángost, kürtőskalácsot sütni, főtt kukoricát árulni sem könnyű munka a 35 fokban.

Ha beütjük a keresőbe, hogy pincérkeresetek 2022, akkor az 5-600 ezer forintos fizetés a jellemző a frekventált helyeken. Tízezer állásajánlatot rögzített június 27-én délelőtt a szóban forgó honlap.
Amikor felhívtam az egyik kedvelt balatoni szállodát, kiderült, 1500-tól-2500-ig terjedt az órabér, ami nem tűnik soknak, de főszezonban gyakorlatilag hasonló összegre jön ki a havi fizetés – kérdés, hogy mi az, ami még e mellé jön, akár plusz akár mínusz.