Engedéllyel épült új bejáróstég védett nádasba Fonyódon?

Friss, idei engedélyszámmal ellátott új bejáróstég épült a nádasba Fonyód alsóbélatelepi partszakaszán – jelezték a hirbalaton.hu olvasói. Az érintett nádas a hatályos nádrendelet szerint védett. Egyre nagyobb a felháborodás a balatoni nádirtások, -rongálások miatt. Van miért. Bemutatjuk az érintett partszakaszon mi történt az elmúlt pár évben a Google Earth légi-felvételei alapján, nem csak a nádassal. Eltűnt egy kisebb erdő, a védett nádasban akad másik bejáró is, a nádas egy része pedig csónakkikötővé alakult. Várjuk a hatóságok válaszát.

A fonyódi part egyik védett nádasába idén, 15-113/2021-es engedélyszámmal létesült magánbejáró

 

Ahol az olvasóink által sérelmezett új bejáró létesült, az Fonyódon, a Báthori utcai strand keleti oldalán, a helyiek által spiccnek nevezett földnyúlvány nyugati vége felé található.

 

2015

Az alábbi, 2015. októberi felvételen az alsóbélatelepi spiccen és a környezetében még sok a zöld. A kép baloldalán hullámzik a Balaton, a nagy barna csík a Báthori utca, a kép közepén pedig a DRV, azaz a helyi vízmű telephelyének létesítményei láthatóak:

 

2018

A 2018 július végi felvételen jól látszik, kiirtották az erdő egy részét, a part-menti nádas észak-nyugati része (a kép bal felső részén) még jó állapotban van, ugyanakkor a mező délnyugati partjainál már csónakok állnak a hajdani nádas helyén.

 

2020

A 2020 júniusában készület felvételen már látszik mi épült a kiirtott erdő helyére (jobb felső negyed), és hogy az új beruházó már saját bejárót is létesített a Balaton felé a védett nádas keleti vége felé (a képen középen fent).

 

2021

A 2021-es helyzetről nincs Google Earth felvétel, az olvasói fotók szerint azonban azóta a spicc védett nádasába újabb bejáró létesült. Rajta szép kovácsolt vaskapu, engedélyszám, a cég neve, elérhetősége, és a felirat: „FIGYELEM! A lejáró és a kapcsolódó vízállások a …kft tulajdona. Rajtuk tartózkodni kizárólag a kft engedélyével lehet.”

A fonyódi nádas nyugati vége felé idén épült új bejáró

.

A fonyódi védett nádas keleti vége felé az elmúlt években létesült bejáró

A hirbalaton.hu várja az érintett hatóságok, eljárók válaszát arról, valóban van-e, lehet-e hivatalos engedélye a fotózott stégbejáróknak, és ha igen miként. Amint megkapjuk a válaszokat frissítjük a hírünket. A bemutatott esetek nem egyediek. Ezért egyre többször merül fel a kérdés, hol a hiba, hogy ma sincs kellő jogi, vagy hatósági védelme a tó ökológiai egyensúlyában és a vízminőség-védelemben rendkívül fontos szerepet betöltő balatoni nádasoknak.