Emlékhelyet avattak az örményesi pálos kolostor helyén (zaol.hu)

Gyönyörű környezetben tartott szabadtéri szentmisét szombaton P. Csóka János, a Magyar Pálos Rend tartományfőnöke, majd megszentelte az egykori örményesi pálos kolostor helyén létesített emlékhelyet.

 

Egész napos rendezvénynek adott otthont szombaton a Zalacsány és Kehida közti örményesi Pálos Vendégház környéke. A résztvevők először Simmer Lívia, a Göcseji Múzeum régésze ismeretterjesztő előadását hallgathatták meg az örményesi pálos kolostor középkori jelentőségéről, majd P. Csóka János pálos tartományfőnök celebrált szentmisét a gyönyörű völgyben álló szabadtéri színpadon. A misén, majd a későbbiekben is Maczkó Mária Prima Primissima-díjas előadóművész énekelt. A pálos múlt felkutatását és emlékének megőrzését célzó rendezvényen részt vett Manninger Jenő országgyűlési képviselő, fejlesztési biztos is.
A program kezdeményezője és fő szervezője dr. Badacsonyi Tamás és felesége, Badacsonyi-Kovács Nikoletta.

– Négy évvel ezelőtt eresztettünk gyökeret a környéken, s már akkor tudtunk róla, hogy a pálos rendnek központi jelentőségű kolostora állt Örményesen – kezdi a zalaegerszegi származású dr. Badacsonyi Tamás. – Felvettük a kapcsolatot a renddel, s éveken át dédelgettük a tervet, hogy itt szentmisét rendezzünk és emlékhelyet állítsunk.

Badacsonyi Tamás közben 15 évig Budapesten élt, és külföldön is számos helyen dolgozott, de hazavágyott.

– Vonzott bennünket a “remeteélet”, a végtelen csend és nyugalom, amit ez a táj megadhat – folytatja. – Ezt a rendezvényt rengeteg segítővel és rengeteg munkával teremtettük meg, belső indíttatásból. Racionális okokat nem tudok mondani, de azt érezzük, hogy valamilyen erő visz bennünket előre. Az a vágyunk, hogy  turisztikai, történelmi emlékhely létesüljön itt, amellett, hogy vallási jelentősége miatt a csíksomlyóihoz hasonló központ is válhat belőle. Ha az ember belegondol, hogy ugyanezen a helyen 5-600 évvel ezelőtt tartottak utoljára pálos szentmisét, s mi ma ugyanennek lehettünk tanúi, hát eláll a lélegzet…

Amikor felvették a kapcsolatot a renddel, a pálosok számára sem tűnt túl ismerősnek az örményesi kolostor neve. A régészek előtt azonban annál ismertebb a hely, a szakma régi vágya volt, hogy valamiféle kutatás meginduljon itt. Annál is inkább, mivel tekintélyes méretű vikariátus (több monostor élén álló rendház) állt itt, nagy gazdasággal, halastóval. Még rendi gyűlést is tartottak Örményesen  1576-ban. A régészeti kutatás néhány napja megkezdődött, ennek részleteiről a későbbiekben számolunk be. Az mindenesetre bizakodásra ad okot, hogy már az emlékhely alapjának kiásásakor falba ütközött az ásó.

A szabadtéri színpadnál zajló eseményeket követően körmenet indult a néhai kolostor helyszínére, ahol áldás került az emléktáblára és a napokban felállított keresztre.

A településen már nem él olyan ember, aki látta volna a kolostor romjait, csak a  felmenők elbeszéléséből ismerik. Mindenki örömmel fogadta a kezdeményezést, látható ez abból is, hogy ilyen sokan kilátogattak a rendezvényre. Az önkormányzat minden lehetséges eszközzel támogatja szervezőket, a régészeti kutatások megkezdéséhez fel is ajánlottunk a Balatoni Múzeumnak 100 ezer forintot.