Emelkedett Vonyarcvashegy népessége – több pályázat kivitelezése is zajlik (InfoRégió)

Ötvenöt millió forint kieséssel számol a jövő évi költségvetésében Vonyarcvashegy. Örvendetes ugyanakkor, hogy nőtt a lakosságszám, és több, aktuális pályázat megvalósítása is folyamatban van. 

Pali Róbert a polgármester a közelmúltban tartott közmeghallgatáson tartott tájékoztatójában elmondta, hogy a lakosságszám az utóbbi négy évben örvendetesen emelkedett. A járványhelyzettel kapcsolatosan ismertette, hogy idén január 1. és augusztus 30. között karantén alá 89 fő, megfigyelésre 93 fő került. Anyagiakat tekintve a Covid elvonások miatt a jövő évi költségvetés készítésénél mintegy 55 millió forint bevétel kieséssel kell számolni. Aktuális pályázatokról szólóan került említésre orvosi szolgálati lakás építése, két csoportos mini bölcsőde kialakítása, csapadékvíz csatornahálózat fejlesztése, belterületi utak felújítása, háziorvosi alapellátás eszközfejlesztése, a Szent Mihály kápolna felújítása, közterületi kamerarendszer kiépítése, vis maior keretből kárelhárítási feladatok elvégzése. A Szent Mihály kápolna felújítása, az emlékhelyen tervezett fejlesztések elvégzése az érsekséggel közreműködve több mint 80 millió forintos költségű munkát jelent.

Büszkesége a településnek a strand 5 csillagos Kék Hullám Zászlóval való minősítése és számos elnyert különdíja. A nyári szezon sikeréhez nagyban hozzájárult a Kisfaludy Strandfejlesztési Program keretein belül megvalósult nagyarányú fejlesztés, a köztisztasági körülmények javítása és a virágosítás, ami további ráfordításokkal a település számos részét is érintette. A megújult autóbusz várókban kialakították a Mi könyvespolcunk kínálatot, oda bárki köteteket helyezhet és vihet onnan el. Szakértői vizsgálat indult a fából készült közterületi szobrok állapotfelmérésére, szükséges állagmegóvó munkák elvégzésére. Napirendre került a községháza melletti ivókút újra üzembe helyezésének igénye. Szükségessé vált a Kitaibel kilátó felújítása, ami kezelési jogot illetően erdőgazdasági feladat

Az üdülőhelyi státus nem jelenti azt, hogy a szezon lejártával véget ér a nyáridő forgalmas helyein való rendfenntartó munka – mondta nagy hangsúllyal Szekeres Szabolcs, a Településüzemeltetési Csoport vezetője az Info Régiónak.

Az önkormányzati közúthálózat összesen mintegy 40 kilométer, sajnos ezek 70 százaléka rossz állapotú – jegyezte meg Szekeres Szabolcs. A kátyúzásokat saját kivitelezéssel végezik, emellett most van soron Belügyminisztériumi pályázati finanszírozással a Rózsa és a Horváth László utca burkolatának teljes felújítása, amit külső vállalkozó végez. Önerőből aszfaltozva lesz a Töltés utca, valamint a Fecske utca egy része. A Sík és a Tulipán utca kereszteződésében, továbbá a Gyöngyvirág és az Árpád vezér utcában kerül sor részleges javításra, amennyiben az időjárás engedi, év végéig való befejezéssel. Kezelésükbe tartozik a településen lévő 5 buszmegálló faszerkezetes várója, ezeken nemrég esztétikai karbantartó munkákat, festéseket végeztek el.

 

Szekeres Szabolcs a munkavégzési kapacitásról elmondta, hogy a csoport 12 fővel látja el a feladatokat, a létszámból ketten közmunkásként dolgoznak. A géppark eléggé elhasználódott, ezen tavaly egy új fűnyíró traktor vásárlásával tudtak fiatalítani, kisgép fejlesztés régi darabok eladásából származott pénzből újak vásárlásával történt. Nagyobb beszerzésre beadott pályázat van elbírálás alatt.