Embert próbáló az idei Kékszalag vitorlásverseny (atv.hu)

Az atv.hu péntek esti híradásában arról számolt be, még tart a Kékszalag vitorlásverseny a Balatonon. Kevesen értek be a célba, mivel az elmúlt napokban alig volt szél.

Az idei győztes az RSM2 hajó volt, amelyet Vándor Róbert kormányozott. A vitorlás péntek hajnali 3 óra előtt ért a célba, ők tették meg leggyorsabban a távot, az idejük 17 óra 52 perc. A 27. helyen a Sirocco névre keresztelt hajó futott be. A kapitány szerint élete legrosszabb versenyén van túl.

“Embert próbáló volt, életem legnehezebb és legborzasztóbb Kékszalagja, ugye nem volt szél, rengetegszer álltunk egy helyben, rengeteg szúnyog, szél soha nem volt és folyamatos koncentrálás, és nagyon gyenge vitorláink vannak, sebességhátrányunk volt, nagyon sokat szenvedtünk” – mondta Czitter Lajos.

535 hajó állt rajthoz, összesen 2700 főnyi legénységgel futottak ki a balatonfüredi kikötőből csütörtök reggel. Több hajó még mindig küzd, hogy a célba érjen.

“Nagyon sok hajó van még, ami Keszthely fele halad, nagyon legyengült a szél, tegnap déltől ma 11 óráig alig-alig alig mozgott a levegő, és ezért a mezőny nagy része még Keszthely fele halad” – mondta Holczhauser András, a Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára.

Tavaly a leggyorsabb hajó a mostani győztesnél két és fél órával rövidebb idő alatt tette meg a 160 kilométeres távot, igaz, akkor hatalmas szélben versenyeztek a vitorlások.