Élvonalbeli külföldi tudós kapcsolódik be az akadémiai kutatásokba a Balatonnál

Csehországból érkezik magyar kutató a Balatonhoz a Magyar Tudományos Akadémia Vendégkutatói programjának pályázati felhívására. Bernát Gábor az ún. kromatikus akklimációt vizsgálja majd, vagyis a hosszú távú akklimációs folyamatoknak azt a formáját, amelynek során a fotoszintetizáló egysejtű élőlények  a fény színének megfelelően optimalizálják fotoszintézisüket- írja honlapján a MTA.

16 pályázó adta be jelentkezését a felhívásra, akik a három nagy tudományterület – természettudományok, élettudományok, valamint bölcsészet- és társadalomtudományok – mindegyikét reprezentálták. A benyújtott pályázatokról az adott tudományterületek szakértőiből álló nyolctagú zsűri döntött a 16 beérkezett pályamunka alapos szakmai értékelése és összevetése után. Az évi 50 millió forintos támogatási keretösszegből a zsűri döntése nyomán 4,8 millió forinttól 10 millió forintig terjedő támogatást nyertek el a sikerrel pályázók.
A Cseh Tudományos Akadémia Mikrobiológiai Intézetéből az MTA Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézetébe érkező tudós a tervezett kutatás során a hazai élővizekből (Balaton, Fertő-tó, sekély szikes tavak) izolált algák és cianobaktériumok segítségével folytatj majd a kromatikus akklimáció vizsgálatát, hogy ezáltal jobban megismerjék a folyamat jelentőségét ezeken a természetes élőhelyeken.