Eltört a kormánylapát, sodródott a vitorlás (police.hu)

Fonyódi Vízirendészeti Rendőrőrsre a kikötőmester tett bejeletést, hogy a Badacsony előtti vízterületen egy vitrolás sodródik az erős szélben. A hajó vezetője a mentésére érkezőknek elmondta, eltörött a kormánylapátja, ezért önerőből képtelen lett volna partot érni. A vízirendészet az eset kapcsán is felhívja a figyelmet, milyen szabályokat kell betartani a vizen.

Az eset kedden délben történt. A rendőrök a vízijárművet két fővel a fedélzetén a szolgálati kisgéphajóval a közeli kikötőbe vontatták.  A mentés idején I. fokú viharjelzés volt érvényben.

 

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság az alábbi szabályok betartására hívja fel a figyelmet: 

– A vízen vagy a vízben testi épségünk érdekében különösen fontos betartani a viharjelzési szabályokat, figyelni egymásra, hiszen veszélyhelyzet nagyon gyorsan kialakulhat.

– Elsőfokú viharjelzés esetén a viharjelző percenként 45-öt villan, ebben az esetben úszni, illetve csónakkal és más vízi sporteszközzel csak a parttól számított 500 méteren belül szabad tartózkodni. Másodfokú viharjelzés esetén a viharjelző berendezés percenként 90-szer villan fel, ilyenkor fürödni tilos, valamint szintén nem szabad csónakkal és más vízi sporteszközzel közlekedni (a vitorláshajók kivételével).

A viharjelzés figyelembevételével, a jó helyzetértékeléssel és az alapvető biztonsági intézkedések betartásával a veszélyhelyzetek legtöbbször megelőzhetők.