Elsüllyedt egy vitorlást mentettek ki a Balatonból – videó (veol.hu)

Összesen 14 ember, 12 órán át dolgozott a tízfokos Balatonban, iszapban és sötétben egy 25 láb hosszú vitorlás hajó kiemelésén, ami nemrég süllyedt el Révfülöpnél egy versenyen, közölte lapunkkal a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata (VMSZ). A hajó legénysége a közelben hajózók, a rendezők motoros hajója, illetve a VMSZ mentőhajói, speciális felszerelése és tapasztat szakemberei segítségével épségben partra jutott Alsóörsnél – írja a veol.hu.

– Egy elsüllyedt hajó kiemelése mindig izgalmas feladat, a mentés megtervezésétől a kivitelezésig. A csapat minden tagjának felemelő látvány, amikor elindul a vontatóhajó a szerencsétlenül járt vitorlással a kikötőbe, fogalmaztak a VMSZ képviselői. Felidézték, az elsüllyedt vitorlást az időjárás miatt csak napokkal később tudták kiemelni. A munkálatoknál a nagyméretű, mintegy egy tonna emelésére alkalmas ballonokat hevederekkel rögzítettek a hajótesthez, a tőkesúly elé és mögé. A feladat nagyon precíz munkát igényel, nehogy megsérüljön a hajó és a mentési eszköz. A hat ballont négy búvár rögzítette a hajóhoz a tízfokos Balatonban, iszapban és a mélyben, teljes sötétségben. A ballonokat a mentésirányító hajón lévő palackokból, csöveken keresztül, fokozatosan töltötték meg 8000 liter levegővel, így hozták felszínre a vitorlást.

A vízi mentők közölték, ezt a technológiát nem régóta használják, a régebbi ballonokba ugyanis a vízben lévő búvároknak kellett beengedni a levegőt, mely nem volt veszélytelen, ugyanis a búvár beszorulhatott a ballon és a hajó közé. Az új felszerelést azért vették meg, hogy biztonságosan, a távolból tudják levegővel feltölteni a ballonokat.

A hajó három órával a kiemelés után érkezett vissza az alsóörsi kikötőbe, ugyanis még ki kellett szivattyúzni belőle a vizet, majd felkészítették a vontatásra. A mentéshez a VMSZ hajóvezetőkkel, búvárokkal, technikusokkal és matrózokkal, több hajóval vonult: egyikben, mely vitorlás vontatására is alkalmas, vitték a levegővel töltött palackokat, a nagyobb eszközeiket, a zárt részében pedig melegben tudtak átöltözni a búvárok.

A mentőhajó pedig a víz kiszivattyúzáshoz szükséges eszközöket szállította, a sürgősségi mentőhajó az esetleges sérülés miatt indult el, amire szerencsére nem volt szükség.

Az említett hajókon kívül a szakszolgálat egyik tagja saját hajóján érkezett Balatonlelléről, és meleg ételt vitt a mentésben résztvevőknek. Ahogy ez az eset is bizonyítja, a VMSZ műszaki mentést is végez, szakembereik speciális, erre a célra alkalmas, saját eszközparkkal dolgoznak az ilyen műveleteknél.

A VMSZ videója a mentésről itt tekinthető meg.