Elstartolt a 40. Balaton-átúszás (veol.hu)

Eddig sosem látott érdeklődés mellett reggel elrajtolt a 40. Lidl Balaton-átúszás, Magyarország ikonikus nyíltvízi úszóeseménye, amely 2022-ben már 3 távon kínál kihívást a víz szerelmeseinek. A jelentkezők indulhatnak a klasszikus 5,2 kilométeres távon Révfülöp és Balatonboglár között, a 2,6 kilométeres féltávon és SUP-pal ugyancsak az áthúzás keretében.

 

A Balaton vize már reggel 26 fokos és tovább melegszik, délre elérheti a 28 fokot is. Az első úszók idén is az úszóválogatott tagjai voltak, majd a 160 centiméter mély vízbe ereszkedtek a civilek is, többnyire gyors, illetve mellúszásban. Az első úszók fél nyolckor már túl voltak a 2,5 kilométeres bóján és az első, úszókat szállító hajó már hat óra után úton volt Révfülöp felé. A szervezők hangsúlyozták, hogy a legfontosabb most is a biztonság, ennek érdekében 200 hajóból álló úszófolyosó és 1000 szervező biztosítja az úszókat, akik között minden korosztály képviselteti magát. A legidősebb indulók 80 felettiek, többen már sok éve visszatérők, másoknak pedig ez első ilyen nagy próbatétele – írja a veol.hu.

A nyílt vízi úszóválogatott tagjai közül Rasovszky Kristóf, Betlehem Dávid, Olasz Anna és Rohács Réka is a rajtnál állt. Olasz Anna vallotta, hogy minden alkalommal, amikor elindul a Balaton-átúszáson, célja, hogy a csúcs közelébe kerüljön, illetve meg is döntse. Edzőtáborból érkezik az úszásra, így nem feltétlen frissen áll a rajthoz, ettől függetlenül szeretné a legjobb eredményét nyújtani.