Első félév: több vendégéjszaka a balatoni nagyvárosokban

Az év első felében Siófokon 11,8 százalékkal, Keszthelyen közel 4 százalékkal emelkedett a regisztrált vendégéjszakák száma, Balatonfüreden a tavalyi évhez hasonlóan alakult a vendégforgalom – derült ki az önkormányzati adóhivatalok hirbalaton.hu kérdésére adott válaszaiból.

      A három nagy Balaton-parti város önkormányzatainál az év első hat hónapjának adatait összesítették eddig, amin még jelentősen módosíthat a nyári főszezon vendégforgalma. (Mivel a július és az augusztus a két legmeghatározóbb hónap a balatoni települések életében, az év első felében az éves vendégéjszaka számnak jóval kevesebb mint felét, Siófokon például csak a negyedét regisztrálják.)

      Balatonfüreden az első hat hónapban 233 251 vendégéjszakát számláltak, amiből 187 665 volt adóköteles, vagyis ennyi után fizettek idegenforgalmi adót. Ez az adat érdemben nem különbözik az elmúlt év hasonló időszakának számaitól.

      Keszthelyen tavaly összesen 62 758, idén 65 084 volt a vendégéjszakák száma, ami közel 4 százalékos emelkedést jelent. Fontos tudni, hogy az emelkedést kizárólag a kereskedelmi szálláshelyek, ezen belül 90 százalékban a szállodák produkálták, hiszen az év első felében a magánszálláshelyek még többnyire zárva tartanak. Főként a húsvéti és pünkösdi ünnepek forgalma alakult kedvezően. A keszthelyi Festetics-kastély látogatószámának alakulása is hasonló arányokat mutat. Míg tavaly 63 ezren látogatták az év első felében (év végéig 214 ezren), idén meghaladta a 67 ezret az ezen időszakban belépőket váltók száma.

      Siófokon nőtt a legszámottevőbben a vendégéjszakák száma. Az év első hat hónapjában 269 710 éjszakát töltöttek a vendégek a város kereskedelmi és magánszálláshelyein, ami 28 498-al több, mint az egy évvel korábbi adat. Ez 11,8 százalékos emelkedést jelent, amin belül a június önmaga 13,2 százalékos növekedést hozott.  Siófokon két éve 0,3 százalékkal, tavaly pedig 4 százalékkal nőtt a regisztrált vendégéjszakák száma, éves szinten először meghaladva az egymilliót.

(14:31)