Elrajtolt a Szombati Sorozat (tvkeszthely.hu)

Elrajtolt a Szombati Sorozat első versenye. A Keszthelyi Yacht Club célja a közös vitorlázás szervezett formában. A futamon gyerekek, amatőrök és profik egyaránt rajthoz álltak. A megmérettetésre több szakosztályban lehet nevezni. A sorozat utolsó versenye október 1-én lesz – írja a tvkeszthely.hu.

Kürtszóra rajtoltak el a hajósok. Az időjárás nem kedvezett kifejezetten a versenynek, gyenge szélben vágtak neki az útvonalnak a vitorlázók. A Szombati Sorozatban gyerekek is vízre szálltak, akik nagy örömmel versengtek a felnőttekkel.

„Három éve vitorlázom, hogy jól megtanuljak vitorlázni, és, hogy a versenyekben jó eredményt érjek el.” – mondta egy cersenyző, Sági Fruzsina.

A vitorlázás a Balaton egyik vonzereje. A sport töretlen népszerűségnek örvend, évről évre sok fiatal vág neki a tanfolyamoknak a vitorlás iskolákban. A felnőttek is nyomon követik a gyerekek fejlődését. A versenyt az érvényes szabályzat és az osztályelőírások alapján szervezték meg. A vitorlázók elárulták, hogy készültek a viadalra.

„A lehetőségekhez képest legjobban, hogy jól érezzük magunkat. Nem az eredmény a fontos, hanem a játék.” – tette hozzá egy másik versenyző, Fazekas Ferenc.

A nyílt sorozatnak több célja is van. Egyrészt a gyerekeknek esély, hogy tanuljanak a felnőtt és gyakorlott vitorlázóktól. Másrészt viszont olyan edzési lehetőséget biztosít, amely segíti a felkészülést a későbbi megmérettetésekre. Az idei első alkalommal minden eddiginél több vitorlás szállít vízre.

„Ez a gyerekeknek egy külön kihívás, így ők szembesülnek azzal, amikor egy nagy létszámú, komolyabb versenyen, egy országos bajnokságon indulnak, ahol sok-sok hajó van már, és nem csak ők hatan-nyolcan, a helyiek, hogy a többi hajóhoz hogy kell tudniuk alkalmazkodni, hogy tudják elkerülni az ütközéseket, illetve a verseny taktikát is itt tudják gyakorolni.” – tájékoztatott Kayser Miklós, a verseny rendezője.

36 hajó futott ki a Balatonra Keszthelynél. A hajósok valós rajteljárást, befutót és pályavitorlázást tudtak gyakorolni. Osztályonként az első három hajót díjazták, a katamaránoknál az abszolút befutót vették figyelembe. Az ifjúsági résztvevők között, akik négy futamot érvényesen teljesítenek, tárgynyereményt sorsolnak ki.