Előzzük meg a vasúti baleseteket!

Somogy megyében január 1. és február 15. között több ütközés történt vasúti útátjáróban, ezek közül kettő halálos kimenetelű volt. A balesetek félcsapórúddal kiegészített fénysorompóval biztosított útátjáróban, fénysorompóval biztosított útátjáróban, illetve nem biztosított útátjáróban történtek. Fénysorompó-meghibásodás egyik esetben sem volt, a biztosítóberendezések jól működtek. A rendőrség és a MÁV is fokozott óvatosságot kér a járművezetőktől.

Kiemelt szerep a figyelemé, ugyanis sajnos sok esetben fordul elő, hogy a járművezetők szabálytalanul hajtanak be a vasúti átjáróba és vonatszerelvénnyel ütközve végzetes balesetet szenvednek.

A balesetek megelőzésében a figyelem, az odafigyelés kap kiemelt szerepet. Gyakori oka a vasúti baleseteknek, hogy a közlekedők körültekintés nélkül hajtanak be az átjárókba. Feltorlódott forgalom esetén a járművezetők egy része még a kereszteződésben is megáll, figyelmen kívül hagyva annak életveszélyességét.

A vasúti átjárókban bekövetkező balesetekben a gyalogosoknak és a járművezetőknek gyakorlatilag nincs esélyük, legfeljebb a szerencsén múlik a kimenetel, ugyanis a vasúti szerelvények féktávolsága száz méterekben mérhető. Ez egyben azt is jelenti, hogy a vasúti jármű vezetőjének az esetek többségében egyszerűen lehetősége sincs a baleset elkerülésére!

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság fontos KRESZ szabályokra hívja fel a figyelmet:

– A vasúti átjárót megközelíteni csak fokozott óvatossággal szabad.

– A vasúti átjárón csak folyamatosan – megállás nélkül – legalább 5 km/óra átlagsebességgel szabad áthaladni.

– Biztosított vasúti átjáróra járművel csak abban az esetben szabad ráhajtani, ha a teljes sorompó mindként sorompó rúdja nyitott véghelyzetben áll, a fényjelző vagy hangjelző berendezés, jelzést nem ad, illetve a fénysorompó vagy a félsorompóval kiegészített fénysorompó villogó fehér fényjelzést ad.

– A vasúti átjáróban és közvetlenül vasúti átjáró előtt előzni TILOS!

A MÁV is fokozott óvatosságot kér az autósoktól

A MÁV továbbra is kéri a közlekedőket, hogy mindig fokozott óvatossággal közelítsék meg a vasúti átjárókat, illetve így hajtsanak át a síneken.

A KRESZ előírásai szerint az átjáró előtt mindig meg kell állni, ha bármely irányból vasúti jármű közeledik. Ha piros jelzés van, az útátjárón nem szabad áthaladni. Ha a fénysorompó jelzői sötétek, azaz egyik lámpa sem villog, akkor a sorompóberendezés nem működik. Fontos hangsúlyozni, hogy a sötét fénysorompó-jelző a KRESZ szerint nem jelent szabad jelzést a közúti járműveknek. A közlekedők ilyen helyzetekben is kötelesek a vonatkozó KRESZ-előírások szerint eljárni, és fokozott figyelemmel megközelíteni az útátjárókat.

A balesetek megelőzése érdekében a MÁV – a rendőrséggel közösen – évek óta rendszeresen tart ellenőrzéseket az útátjárókban; 2017-ben 157 vasúti átjáróban, 190 alkalommal, 2018-ban 222 útátjáróban, 184 alkalommal került sor ilyen akcióra (a kiemelten veszélyes helyeken több alkalommal is).