Előbb kezdődik a szüret a Balatonnál (sonline.hu)

A somogyi borászok többsége a jövő héten kezdi meg a szüretet, ám akad, ahol már a hét végén nekilátnak a munkának. Az Irsai Olivérrel kezdenek, már most nagyon jónak tűnnek a cukorfokok. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa adatai szerint tavaly a magyar borászok 2,8 millió hektoliter bort termeltek, ami idén – kedvező időjárás esetén – meghaladhatja a 3 millió hektolitert is.

 

Egy héttel korábban kezdődik az idei szüret a Balatonnál. Kecskés Szilárd Siófok egyetlen borászatának alapítója és tulajdonosa elmondta: egy héten belül leszedik a szőlőt.

– Előbb kezdjük az Irsai szüretét tíz nappal – mondta a borász. – Az elmúlt két-három hétben eső sem volt igazán, ez nagyon jót tesz a szőlőnek. A betegségek sem pusztították az ültetvényt. A cukorfokok már most jónak tűnnek. Előreláthatólag szeptember végére a késő érésű fajtákat is leszüreteljük.

Gutman László kötcsei borászatában is javában készülődnek a szüretre, ott is tíz napot várnak még a szedéssel. – Sok volt a forró, napsütéses nap, emiatt két héttel előbb szüretelünk a megszokottnál – mondta a borász. – Ráadásul előbb volt idén a rügyfakadás is, ezért is lehet korábbra tervezni a szüretet. Jónak tűnik most a szőlő, a korai fajták mindenképpen. És mivel a növényvédelemmel sem volt gond idén, jó termésre számítunk.

Hujber László, balatonboglári borász érdeklődésünkre elmondta: a tervek szerint már ezen a hétvégén nekilátnak az Irsai Olivér szedésének. – Ezt mustnak szedjük, amelyet hőkezelve palackoztatunk – magyarázta a szakember. – Ha az időjárás engedi, akkor pezsgőalapnak valót is fogunk szedni. Muszáj megkezdeni a szüretet, mert ha marad ez a meleg, az a szőlő minőségét ronthatja, elvesznek a savak belőle.

Hujber László hozzátette: gyenge, közepes minőségű termésre számít az idei évben. Ráadásul nála fiatalabb telepítésű szőlő is van, amelynek ennek okán szerényebb a termése is. A balatonboglári borász szerint ez még nem számít korai szüretnek, hiszen már máskor is előfordult, hogy augusztus 20-a előtt kezdték el a szüreti munkákat.

Balatonlellén gazdálkodik Bujdosó Ferenc, aki azonban korai szüretet tervez. – Éppen most néztük meg az ültetvényt és sok szép dolgot láttunk – mondta lapunknak a Balatonboglári Borvidéki Tanács elnöke. – Jövő héten kezdődik nálunk a szüret, ez egy héttel van korábban a megszokottnál. A jó idő miatt, hiszen tavaly ilyenkor még minden héten esett az eső, nem úgy, mint most. Ez jót tett a cukorfokoknak.

Először az Irsai Olivér kerül kádba, majd jön a Zenit és egy kis szünet után folytatják a szüretelést a Sauvignon Blanc-kal és a királyleánykával. Bujdosó Ferenc egyelőre elégedett a terméssel, de az idei évjárat szerinte átlagos lesz. – Nem lesz kiemelkedő a minőség, de a jó idő miatt idén könnyebb volt jó szőlőt termelni.