Élő történelemóra a Csillagvárban (sonline.hu)

Sem romos kőfalat, sem a település fölé magasodó várbástyát nem kell keresnünk a Balaton délnyugati csücskében, mégsem okoz csalódást a látvány, a várként elhíresült vadászkastély, a balatonszentgyörgyi Csillagvár.

A Festetics grófok vadászváraként emlegetett épület az 1800-as évek elején épült, csillag alaprajzával a világon egyedülálló. A háromszintes, a középkori építészeti hagyományokat követő, szűk lőrésszerű ablakokkal ellátott épület közel tizenöt éve múzeumként funkcionál, ahol középkori végvári panoptikum, különböző nemzetiségű viseletekbe öltöztetett babakiállítás kapott helyet. Egyszerű, nem hivalkodó, a természetbe illeszkedő kellemes hely, egy színfolt a térképen.

– Májusban egy új kiállítási anyaggal bővültünk, amely a hagyományos vadászati módokat mutatja be, mint az íjászatot, solymászatot és az agarászatot – mondta Országh Béla várkapitány, a komplexum vezetője. – Júniusban a Szent Iván éji tűzugrással kapcsolatos szokásokat elevenítettük fel egy nagyobb rendezvény keretében, s idén negyedik alkalommal rendeztük meg augusztus első hétvégéjén a Csillagvári Várjátékokat. Egy egész napos eseményt szerveztünk, gondolva minden korosztályra, kezdve a gyerekeknek szóló délelőtti, harci foglalkozásokkal, íjász- és szablyabemutatókkal. Fontos ugyanis számunkra, hogy már az egészen fiatalok is hiteles forrásból ismerjék meg történelmünket – fűzte hozzá a programszervező.

Erről a Csókakői Hunok Közössége gondoskodott, akik honfoglaláskori viseletbemutató mellett jurtát is állítottak, és korabeli hangulatot varázsoltak jelenlétükkel. A kicsik pedig Kalap Jakab interaktív bábszínházán keresztül ismerkedhettek a kilenc magyar kutyafajtával, a Magyar Agártenyésztő Hagyományőrző Egyesület jóvoltából kutyabemutató is színesítette a programot Petz Ágnes vezetésével, ahol szintén hasznos ismeretekkel gazdagodhattak a jelenlévők.

Élő történelemórát is kínálnak lovaskocsis túrával

– Lóki György solymász, a Solymászrend elnökének bemutatójára a strandidő ellenére is szép számmal kilátogattak – mondta el a sonline.hu érdeklődésére Országh Béla várkapitány.

A várjátékok keretében „Étel a testnek, léleknek, szellemnek” címmel Tóth Tibor, a Tudó Emberek Iskolájának alapítója a mai élelmiszerek lelki szellemi hatásáról beszélt.

– Őszre már nehéz programot szerveznünk, hisz amikor „kihal” a Balaton, nehéz idecsalogatni az érdeklődőket – folytatta Országh Béla. – Viszont egyre gyakrabban látogatnak a Csillagvárba gyerekcsoportok is, osztályok, hisz egy élő történelemórát tudunk kínálni nekik és még lovaskocsis túrán is részt vehetnek a látogatás alkalmával – olvasható a sonline.hu-n.