Elmaradnak a balatoni rendezvények (magyarnemzet.hu)

A tradicionális balatoni rendezvények naptárát is átírja a járvány. Lesz, amit elcsúsztatnak, lesz, ami elmarad, és kérdéses az is, hogy lehetővé teszik-e majd a korlátozások az egyik legjelentősebb balatoni program, a háromnapos pünkösdi szezonnyitó megtartását.


Előbb a húsvéti hajózási idénynyitót és az áprilisi személyhajó-forgalmat sodorta el a Covid–19, és mivel a kikötőkben, a mólón tartózkodást is szigorúan korlátozzák, egyelőre nincs válasz arra, hogy mi lesz a zárva tartott dokkokat is érintő népszerű rendezvényekkel. A Balaton történelmi fővárosában, Keszthelyen a május 1-jére tervezett ünnepélyes szezonnyitó és majális elmaradását leginkább a helyi szépkorúak és a fiatalok fájlalják, mivel eltérően a szokásoktól, a város közéleti vezetői helyett ezúttal az ő képviselőik dobhattak volna koszorút a Helka fedélzetéről a tóba. Fonyód és Badacsony között sem lesz hajóközlekedés május 1-jén, a „szembe szomszéd” települések közös, szezonkezdő ceremóniájára később kerülhet sor.

Mivel a kormány szigorúan korlátozta a tömegrendezvényeket, a siófoki önkormányzat lezárta a helyi hajóállomást és a rendezvénytérként is szolgáló Rózsakertet, az ugyancsak nagy hagyományú pünkösdi szezonnyitó ceremónia is veszélyben van. Úgy tudjuk, hogy a későbbi időpontról még nem döntött a városvezetés.

A teljes cikk itt elolvasható.