Elmarad a balatonfüredi Vitorlabontó Ünnepség, a Kékszalagról májusban döntenek (hunsail.hu)

A koronavírus teljesen átírta a vitorlássport életét, a szezon első fele szinte biztosan elveszik. A Magyar Vitorlás Szövetség a versenyrendszert vizsgáló munkacsoport javaslatára, Balatonfüred várossal történt egyeztetést követően úgy döntött: a 2020. május 16-ára tervezett Balatoni Évadnyitó verseny és a hagyományos Vitorlabontó Ünnepség elmarad – számol be honlapján a Magyar Vitorlás Szövetség. 

A munkacsoport további javaslatokat is kidolgozott a versenyszezon hátralévő időszakára vonatkozóan. Ezek szerint az idei versenynaptárt nem szükséges újra tervezni, a hatósági korlátozások feloldását követően a versenyek az eredetileg kialakított versenynaptárnak megfelelően rendezhetők meg.

A versenyek halasztását és későbbi időpontban való lebonyolítását a versenynaptár feszessége csak kivételes esetben teszi lehetővé.                                                                                                                                                          „Ezeket a kérelmeket a munkacsoport javaslatára versenynaptár összeállításának prioritásai alapján vizsgáljuk meg” – idézi Holczhauser András főtitkárt a hunsailhu. A prioritási sorrend élén a világ- és Európa-bajnokságok szerepelnek, majd a magyar bajnokságok, az ifjúsági ranglistaversenyek, a nagyhajós ranglista versenyek és az egyéb versenyek következnek. Azaz csak ebben sorrendben nyílhat esély a versenyek halasztott megrendezésére.

Esetenként érdemes megvizsgálni versenyek összevonásának lehetőségét is. A főtitkár erre példaként említette, hogy már érkezett is kérelem az elmaradó Pünkösdi Regatta és az őszi Szüreti Regatta összevonásáról az utóbbi időpontjában. Mindezzel együtt is azonban az összevonást elsősorban az utánpótlás versenyek esetében célszerű fontolóra venni.

A Kékszalag sorsáról május elején születhet döntés

A főtitkár szerint a legnagyobb európai távolsági versenyről – ami négynapos programot jelent – a szövetség várhatóan május elején hoz döntést. Ugyancsak szerepel a munkacsoport javaslatai között, hogy az állandó szabályzatokat a rendkívüli helyzet miatt ne változtassák meg, hanem – amennyiben szükséges – ezeket eseti rendelkezésekkel módosítsák. A munkacsoport javaslatairól a Titkárság az április 17-i ülésén tájékoztatja majd az MVSZ elnökségét.