Politikusok szólaltak fel a Balaton-part beépítése ellen, építési moratóriumot is követelnek

Ellenzéki országgyűlési képviselő interpellált a Club Aligán tervezett, az aligai magaspartot tönkre tevő “kiemelt” beruházás miatt hétfőn. Kedden pedig egy másik ellenzéki párt közleményt adott ki hasonló felhívással, követelve azt is, hogy a kormány a Balaton 50 méteres partmenti sávjába azonnal vezessen be építési moratóriumot – az MTI tudósítása és híradása szerint. (Az Alkotmánybíróság múlt héten megjelent Balaton-partot védő határozata a kiemelt beruházásokat nem érinti – a szerk.)

 

Szabó Rebeka (Párbeszéd) szerint a Balatonnál egyre kevesebb a szabadon hozzáférhető tópart, a kormány a kiemelt beruházási törvénnyel “kivégzi a tavat”. (Ha kiemelt egy beruházás, akkor nem vonatkoznak rá fontos jogszabályok, és a helyi építési szabályzatot se kell betartani – a szerk.)

A képviselő úgy fogalmazott: Balatonaligán a Club Aliga területén a kormány nemcsak lehetővé teszi a kiemelt beruházással, de az adófizetők pénzéből támogatja is az aligai magaspart tönkretételét és beépítését. Ezért azt kérdezte, hogy a kormány egyetért-e az egyedi geológiai képződmény, az aligai magaspart “legyalulásával”, és azzal, hogy elveszik a balatonvilágosiaktól és mindannyiunkól a partot, valamint a kilátást?
Lázár János építési és beruházási miniszter válaszában hangsúlyozta: Európa egyik legfontosabb természeti kincse a Balaton, és 2019 óta törvény garantálja a védelmét. Hozzátette: a Balaton mindenkié, a kormány egyrészt számos szociális programmal segíti a rászorulókat, hogy eljuthassanak a tóhoz, de azt is gazdasági érdeknek nevezte, hogy a jómódú magyar középosztály vagy a nagyvállalkozói réteg is Magyarországon költse el a pénzét. A miniszter hangsúlyozta: egy olyan rendszerben gondolkodik, amely egyszerre garantálja a természeti értékek megóvását és a fejlődést. Jelezte: a tárca ősszel áttekinti a kiemelt beruházások rendjét, és arra is felhívta a figyelmet arra, hogy a balatonaligai beruházás még nem kezdődött el.
A képviselő nem fogadta el az interpellációra adott választ – az MTI tudósítása szerint.

 

További ellenzéki felvetések a Balaton-part hozzáférhetőségének megvédéséért

“A nemzetgazdaságilag kiemelt beruházások jogintézményét azonnal alakítsa át a  kormány, a jövőben ilyen szabályozást egyedül közérdekű infrastrukturális fejlesztést szolgáló beruházások, például vasút és vízi közműfejlesztés élvezhessen, ne NER-közeli vállalkozók szállodaláncai” – áll az LMP – Magyarország Zöld Pártja közleményében.

A párt emellett azt követeli, hogy a kormány a Balaton 50 méteres partmenti sávjába azonnal vezessen be építési moratóriumot. Ezen kívül az önkormányzatok számára rendeljen el elővételi jogot, a parti területek közcélú visszavásárlása érdekében, mindehhez pedig biztosítson állami forrásokat, pályázatokat.

A balatoni térségben szálláshely kialakításával kapcsolatos hazai- és EU-s fejlesztéseket 3 millió forintnál nagyobb értékben csak helyi önkormányzatok, valamint egyéb közérdekű célokat szolgáló, és nem magántulajdonokat gyarapító beruházások részesüljenek – folytatódik a közlemény, amely végül leszögezi: “Ezek azok az intézkedések, melyekkel megóvhatjuk a Balaton ökoszisztémáját, zöldterületeit, és biztosítani tudjuk azt, hogy a közérdekek érvényesüljenek, a magánérdekek felett.”