Elkezdték a felkészülést a szezonra a balatoni vízimentők (vizimentok.hu)

Elkezdték a vízimentők tudásának és állóképességének felmérését. A strandszezont megelőzően a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata minden egyes kollégájának vizsgáznia kell gyakorlati és elméleti feladatokból, függetlenül attól, hogy hányadik szezonban szolgál. Ezt nagyon komolyan veszik, aki nem tud egyes gyakorlati feladatokat szintidőn belül teljesíteni, az nem állhat szolgálatba.

 

A vízimentőknek először egy írásbeli kérdéssort kell kitölteniük, mely vízből mentési, elsősegélynyújtói és kommunikációs ismeretekre épül. Ha valakinek ez nem jól sikerül, külön oktatásban részesítik, átismételik vele, amit a tavalyi szezon óta elfelejtett – olvasható a vizimentok.hu oldalon.

Aztán az uszodában vagy a Balatonban kell bebizonyítaniuk, hogy még mindig jól tudnak úszni, és a vízből mentési gyakorlatokat is el tudják végezni. Végül elsősegélynyújtási feladatokat kapnak, az újraélesztést úgynevezett Ambu babán és defibrillátor segítségével gyakorolják.

“Ez a vizsga, amit mi kártyamegújítónak hívunk, leginkább arra való, hogy a kollégák lássák, mi az, ami a tudásukban tavaly óta megkopott. Azért kell ezen részt venniük, hogy felfrissítsék a tudásukat. Átismételjük velük azt, ami a strandi munkájuk során minden nap adódhat. Fontos, hogy ne bízzák el magukat, ne kizárólag rutinból végezzék a feladataikat, mert a megszokáson alapuló munkavégzés mindig magában rejti a hibázás lehetőségét. Sosem baj az, ha itt derül ki, hogy valamit elfelejtettek, vagy már nem jól emlékeznek rá. Pont azért vagyunk itt, hogy ezekre fény derüljön és segítséget kapjanak a kollégák ezen hibák javításához. Ráadásul időnként változik az oktatási anyagunk, például jogszabályváltozás miatt, vagy az újraélesztési, elsősegélynyújtási protokoll. Ezeket a változásokat ilyenkor mondjuk el nekik.”

– mondja Muladi Tamás, vízimentő oktató.

A kártyamegújítón a bajbajutott vontatását egy vízzel feltöltött babával kell bemutatniuk a vízimentőknek, miután felhozták a “meder aljáról”. Ezt a feladatot is időre kell végezniük.

A mentőhajó vezetőknek rövidebb távot kell úszniuk a felmérésen, mint a strandi mentőknek, viszont nekik pólóban és nadrágban kell ezt teljesíteni, majd a pólót a vízben levéve magukról tovább úszni. Ugyanígy mérik fel a mentőhajókon szolgáló orvosok, mentőtisztek és ápolók tudását is. Ezeket a felméréseket nem csak azért végzik, hogy lássák, megfelelően felkészültek-e a kollégáik a bajbajutottak segítésére. Ugyanilyen fontos számukra az, hogy minden kolléga biztonságban legyen egy mentési helyzetben, melynek alapja a megfelelő úszástudás és állóképesség.