Elkezdődtek a Gyenesdiási Bornapok (tvkeszthely.hu)

23. alkalommal nyitották meg a Gyenesdiási Bornapokat, ami vasárnapig tart. A vendégeket a finom nedűk mellett szórakoztató programok is várják. Ma már kevés a szőlőültetvény a zalai borvidéken, de a boros gazdák minőséggel állnak elő.

 

A négy napos fesztiválon a látogatókat, borhölgyeket és borlovagokat köszöntötte a település polgármestere, Gál Lajos. Gyenesdiás történetében mindig jelen voltak a szőlészek, borászok. A bor és kultúra szorosan összefügg. Ezt már Lombár Gábor a Balatoni Szövetség elnöke  mondta, aki polgármesterként is sokszor részese volt Gyenesdiáson a jó hangulatú rendezvénynek. Méltatta a helyiek összefogását, kiemelve, hogy a pandémia idején ha nagy fesztivált nem is tudtak a községben rendezni, Bor Sétány elnevezéssel korlátozott létszámú boros program volt. Zala megye szőlész-borász társadalmának legnagyobb képviselője a  Da Bibere Zalai Borlovagrend. Az elnök-nagymester, Dr Brazsil József a megnyitón elmondta, Zalában nincsenek nagy szőlőterületek, de azok foglalkoznak a szőlővel, borral, akik ezt szeretik tenni. Borturisztikai szemmel is bőven akad jó bor Zalában.

“Soha nem fogok beállni azok közé, akik siratják azt, hogy már nincs 250 ezer hektárnyi szőlőnk. Annyi legyen mindig, hogy finom bort tudjunk fogyasztani és akkor az pontosan elég”

– mondta Brazsil József.

Közös imádság után Zolcsák Miklós atya megáldotta az ágazat képviselőit és a rendezvényt. Ezt követően adták át a Gyenesdiás Nagyközség Önkormányzata által meghirdetett borverseny résztvevőinek az elismerő okleveleket. A Gyenesdiás bora címet a Romsics Pincészet Cserszegi Fűszeres bora nyerte el. A megnyitó után elkezdődtek a szórakoztató programok. Már az első napon megtelt a Kárpáti korzó.

“Gyakorlatilag ez Gyenesdiás legnagyobb és így az egyik legfontosabb rendezvénye az évben. Azért mondtam, hogy az egyik legfontosabb, hiszen a turisztikai szezon derekán járunk- hála istennek nagyon sok turista megfordul Gyenesdiáson, ezért nyilvánvalóan az ő igényeiket, szórakozási lehetőségeiket is szem előtt tartjuk a programok összeállítása során”

– adott tájékoztatást a helyi művelődési ház igazgatója, Szabó Zsolt Szilveszter.

Családok, baráti társaságok, visszatérő vendégek gyűltek össze, hogy szórakozzanak és  megkóstolják a zalai borokat a Gyenesdiási Bornapokon. Volt aki elmondta milyen bort kedvel. “Én most már úgy vagyok vele, hogy elfogadom a régi, öreg borászoknak a véleményét, hogy az anyatej és a száraz fehér bor között az ember életében a vörösbor az csak egy átmenet. Úgy 40 éves korom körül, amikor fiatal voltam, erős és szép én is a vörösborokat szerettem, de most már a száraz fehér borokat”- mondta a sárvári Szerdahelyi-Török Miklós.

A finom ételek, jó zalai borok mellett vasárnap estig kirakodóvásár és kulturális programok, koncertek várják a vendégeket – a Keszthelyi Televízió tudósítása szerint.