Elkezdődött az őszi lehalászás és haltelepítés a Balatonnál

Elkezdődött az őszi haltelepítési szezon a Balatonon. Elsőként a pontyok kezdték meg az átköltözést új otthonukba a Balatonlelle-Irmapusztai tógazdaságból. A horgászok körében legnépszerűbb halból idén is 2-3 nyaras példányok kerülnek a Balatonba, összesen 300 000 kg mennyiségben – közölte a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. 

Az idei szezonban eddig – a tegnapi nappal bezárólag – 82 581 kg telepítése történt meg, ami az éves mennyiség több, mint negyede, a társaságnál azonban abban bíznak, hogy karácsonyig nem csupán az előírt mennyiséget helyezik ki a Balatonba, hanem az elmúlt évekhez hasonlóan sikerül majd jelentősen túlteljesíteni a tervet.Balinból 30 600 darab (921 kg) kétnyaras és 60 000 darab előnevelt – saját tógazdaságban termelt – példány került a Balatonba. Emellett telepítettek 600 darab kétnyaras és 3000 darab egynyaras kősüllőt, valamint 200 kilogramm compót. Májusban 268 000 darab előnevelt csuka telepítése már megtörtént, mint minden évben a Balaton-környéki horgászegyesületeket is bevonta a társaság a munkába. Az év eddigi hónapjaiban 2573 kg kétnyaras süllő kihelyezése történt meg, a tervben előírt telepítési kötelezettségét a decemberig hátralévő időszakban teljesíti a halgazdálkodási társaság.

A nyár folyamán 775 000 darab előnevelt pontyot telepítettek a Balatonba, 250 000 darabot pedig a Kis-Balatonba, ahová ezzel egyidőben 40 000 darab előnevelt süllő és 60 000 darab előnevelt csuka is került.

A közlemény kitér arra is, hogy a Balaton mindhárom medencéjébe egyenlő arányban kerülnek friss telepítésű halak, mint ahogyan arra is figyelnek a szakemberek, hogy a haltelepítéseken rendszeresen  jelen legyenek a helyi horgászegyesületek képviselői. A telepítések nyilvánosak, az időpontot és helyszínt minden esetben a www.balatonihal.hu oldalon időben közzéteszik.A telepítés napján a honlap “Percről-percre” rovatában bárki figyelemmel kísérheti, hogy a halszállító gépkocsi mikor indul és érkezik a helyszínre. A nap végén képi anyaggal színesített „Haltelepítési beszámolónkból” értesülhetnek a pontos mennyiségről a horgászok és a cég tevékenységét figyelemmel kísérő érdeklődők.(www.balatonihal.hu).