Elkezdődött az idei leszámolás a szúnyogokkal (sonline.hu)

Somogyban ugyan a szúnyogok száma még nem érte el azt a szintet, ami intenzív gyérítést indokolna, ám a központi szúnyoggyérítési program június elsején elindul a Szigetközben és a Tisza-tónál. Jelenleg ezeken a területeken a legtöbb a vérszívó. A balatoni nádasok jövő héttől kerülhetnek sorra.

 

– Az önkormányzatok a központi programmal párhuzamosan vagy attól függetlenül önállóan is végezhetnek szúnyoggyérítést – közölte a Somogyi Hírlap kérdésére kedden Mukics Dániel tűzoltó őrnagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője. – Természetesen az önkormányzatoknak idén is van lehetőségük jelezni a katasztrófavédelem megyei ügyfélszolgálatai felé, ha településükön jelentős szúnyogtartalmat tapasztalnak. A szakemberek folyamatosan mérik a szúnyogok egyedszámát, s ha szükségessé válik, a következő hetekben elrendelik a szúnyoggyérítést ott, ahol a helyzet ezt indokolja. Az állampolgároknak csak jelezni kell az önkormányzat felé, ha a vérszívók túlságosan elszaporodnak a településen.

Vízvári Attila, Szántód polgármestere szerint a szúnyoggyérítésnél döntő a megfelelő előkészítés, s a jó időzítés. Évről évre lefolytatják az akcióhoz szükséges szakmai egyeztetéseket, idén már túl vannak egy megbeszélésen. Mukics Dánieltől tudjuk: az aktuális hétre vonatkozó szúnyoggyérítési tervet minden hétfőn közzéteszik a katasztrófavédelem weboldalán. Melyen települési bontásban és térképen ábrázolva is látható minden olyan terület, amelyet a vérszívók gyérítése során érintenek a szakemberek. – A kivitelezés a tavalyi eljáráshoz hasonlóan továbbra is légi, földi és biológiai módszerrel zajlik – tájékoztatott a katasztrófavédelmi helyettes szóvivő. – A légi és földi irtószer kijuttatás során a kifejlett szúnyogok ellen lépünk fel, a biológia módszerre pedig a lárvák ellen.

 

Szúnyogokat este irtják

A katasztrófavédelem idén is kiemelt figyelmet fordít a méhészek megfelelő tájékoztatására, hiszen a hasznos rovarok miatt fontos, hogy időben értesítést kapjanak a munkálatok helyszíneiről, s időpontjairól. A légi szúnyoggyérítés az esti órákban zajlik majd, a földi pedig naplementekor kezdődik. Az OKF munkatársa szerint a munka így a leghatékonyabb, s így jelenti a legkisebb kockázatot méhekre. A felhasznált irtószerek használatát az Országos Tisztifőorvosi Hivatal engedélyezi, s az emberekre, háziállatokra, melegvérű élőlényekre teljesen veszélytelen. Kérdésünkre Mukics Dániel arról is beszámolt: egyes somogyi településeken érzékelhető a szúnyogok jelenléte, azonban a vérszívók száma még nem érte el azt a szintet, ami intenzív gyérítést indokolna.

– Előreláthatóan a szúnyoggyérítés második hetében vagyis a 23. héten fognak biológiai gyérítést végezni a szakemberek a Balaton partján található nádasokban – vázolta a terveket. – Ha a rovarok száma megemelkedik, a szúnyoggyérítés – ami előreláthatóan augusztus végéig tart – kiterjed Somogy több településére is.