Elkezdődött a madarak költési időszaka – veszélyezteti az élővilágot a fakivágás

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) felhívja a figyelmet arra, hogy a szaporodási és vegetációs időszakban végzett fa- és bokroskivágások súlyos természetvédelmi kockázatot jelentenek! Ez, az elmúlt években sajnálatos módon általánossá váló gyakorlat nem csak szakmailag igazolhatatlan, felesleges és káros, de a természetvédelmi, az állatvédelmi és az erdőtörvényt is sérti, ugyanis védett állatfajok, köztük gerincesek tömeges sérülését és kínhalálát okozza.

 

A bokros, fás élőhelyekhez kötődő énekesmadaraink költési szezonja már márciusban megindul a fészeképítéssel, a tojások kiköltése és a fiókanevelés pedig április második felétől június elejéig tart. Ezt követően számos fajnak másodköltése is van június-júliusban. Természetesen a tavasz és a kora nyár más állatcsoportok és a növények számára is fontos szaporodási, virágzási időszak – áll a Magyar Madártani Egyesület közleményében.

Éppen ezért az ilyenkor végzett, különösen a nagy kiterjedésű bokor- és fakivágások minden esetben és biztosra vehetően védett és fokozottan védett állat- és növényfajok tömeges elhullását, sérülését okozzák. Ez pedig ellentétes a természetvédelmi, az állatvédelmi és az erdőtörvényben foglaltakkal is – hangsúlyozzák a közleményben.

Mint írják, a fa- és bokros kivágások védett állatfajok, köztük gerincesek tömeges sérülését okozzák. Az MME ezért arra kéri a lakosságot, hogy amennyiben nagyobb területen észlelnek fa- és bokros kivágásokat, értesítsék a hatóságokat. Készítsenek fotót, valamint küldjenek tájékoztató emailt a helyszín, az időpont és a cselekmény leírásával a megyei kormányhivatal környezetvédelmi és természetvédelmi főosztályának vagy a hivatal központi címére.

A fás szárú növényzet, a fák és bokrok kivágása természetesen sok esetben és számos okból indokolt lehet a bel- és külterületeken egyaránt. Az a fontos, hogy ezt a tevékenységet, különösen tömeges nagyságrendben az őszi-téli időszakra ütemezzük.