Elkezdődött a gyűjtés Sümegen, az első körben rengeteg kincset neveztek meg (veol.hu)

A települési értékeket helyezte előtérbe a közelmúltban megrendezett közösségi fórum a Kisfaludy Művelődési Központban. Elindult a gyűjtés, januárban tovább folytatják a munkát.

A kötetlen megbeszélésen Végh László polgármester elmondta, hogy mennyire fontos a közösségi szemlélet a települési értéktár működése szempontjából. Mindenkire számít, aki szeretne aktívan részt venni a nagyon fontos munkában. Oszkai Réka, a Kisfaludy múzeum szakmai vezetője rövid tájékoztatót adott a Hungarikum programról, a nemzeti értékek rendszerezésének, gyűjtésének szabályozásáról, amely az egész társadalomra, a teljes magyarságra kiterjedő nagyszabású akció. A prezentációt követően elindult az együttműködésen alapuló munka. Az első fórum célja az volt, hogy a résztvevők összegyűjtsék a települési értékeket, elinduljon a közös gondolkozás, értékfeltárás. Rövid idő alatt közel száz érték gyűlt így össze. Sok más mellett épített örökség, természeti kincs, híres emberek sora, gasztronómia, kézművesség.

A gyűjtőmunka azonban csak az első lépés. Az értékeket rendszerezni, kategorizálni kell, adatbázisba kell dolgozni, majd pedig egy formanyomtatvány kitöltésével előterjeszteni az Értéktár Bizottság számára. A javaslatokat írásban kell megtenni. Bármely állampolgár, civil és gazdasági szervezet kezdeményezheti, hogy a szellemi és kulturális javaink, szokásaink, jelképeink és egyedi termékeink közül valamelyik bekerüljön az alulról felfelé építkező Magyar Értéktárba. Az egyes értékek értéktárakba való felvétele javasolható. A fórum résztvevői között többen is vállaltak feladatot, aminek a szervezők nagyon örültek, hiszen a kezdeményezésnek a lényege pont az, hogy közös gondolkozás, aktív társadalmi szerepvállalás társuljon hozzá.

Januárban is lesz Sümegi Értékek Fóruma, ahol tovább folytatják a munkát, az összegyűjtött értékekkel kapcsolatos feladatokat –  tudta meg a veol.hu. Kategorizálnak, sorrendet állítanak fel, feladatokat osztanak meg és beszélnek a bizottság megalapításáról is.

Az értékek közé első körben többek között a püspöki palota, a malom, a Kisfaludy Pince, a Ramassetter-szobor, a Kálvária, a Kisfaludy-sír­emlék, a vadgesztenyefák sora, Tóth Tivadar, a Közke, a Kisfaludy Étterem, a Sümegi borászat, a Fehérkövek, a Tarisznyavár, a ferences templom, a Kegy szobor, a Sarvaly kirándulóhely került be.

Nem maradhatnak ki a Kossuth-díjasok, Tót Endre, Miller Lajos, András Ferenc, a „Kincses” tanárok: Halász Antal, Horváth László, Adorján Géza sem. Ott van a helye a Kisfaludy-szobornak, a Rákóczi-kútnak, a fúvószenekarnak, Nyers Miklósnak, Réfi Jánosnak, a Szegedy Róza Női Karnak, a fazekasságnak, Kocsis István fafaragónak, Püspöki Mihálynak, Sümegi Jánosnak, Pintér Lászlónak, Bókkon Gyulának, a Ramassetter-síremléknek, Sarkadi Nagy Antalnak, Kocsis Lászlónak, Mészáros Istvánnak, Zöldi Pálnak, Góth Lászlónak, Weinhoffer Juditnak, Ramassetter életútjának, Oszkai Réka kerámiáinak, a Sümegi Civilszervezeteknek, Kisfaludy életútjának, a sportolóknak, a kézműveseknek, Végvári Lajosnak, a kőfaragóknak, Nagy Gézának, Békefi Lászlónak, a Plébánia templomnak, Barsi Balázs atyának, a Sümegtejnek, a Lábas háznak, a Kisnemesi Kúriának, a Szent László téri játszótérnek, a Hétvezér téri szökőkútnak, a Díszórának, a nyelvjárási sajátosságoknak, a Jakab-napi felvonulásnak, a vároldali szőlőültetvénynek, a Várcsárdának, a Ramassetter-iskolának, a Hétvezér térnek, a Várnak, a lovagi tornának, Oláh Ferencnek, Darnay Kálmánnak, Sümegi Jánosnénak, Csiszár Józsefnek.