Elkezdődött Tihany főutcájának teljes vízvezetékrendszer cseréje (Tihanyi Visszhang)

November végén elkezdődik Tihany legforgalmasabb útján, a Kossuth Lajos utcában a vízvezetékrendszer átfogó cseréje 300 millió forintból. Az utcában végig kicserélik a régi, elavult vezetékeket, illetve megújítják a házi bekötéseket – olvasható a település havi lapjában, a Tihanyi Visszhangban.

 

A beruházást végző Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. (DRV) több ütemben tervezi a munkálatokat, amelyeket a nyári szezonban felfüggesztenek majd, így a fejlesztés várhatóan 2023- ban fejeződik csak be.

Elkerülhetetlen az utca alatt húzódó lassan hatvan éves gerincvezeték kicserélése, hiszen egymást érik a csőtörések, emiatt pedig gyakoriak az üzemeltetési problémák. A biztonságos ivóvízellátás növelése érdekében a teljes vezetékhálózatot ki kell váltani – tájékoztatott a DRV.

A 300 millió forintból megvalósuló vízvezetékcsere jelentős munkálatokkal jár majd. Bonyolítja a helyzetet, hogy az állami fenntartású utak esetében, a hideg időjárásra való tekintettel, november 15. és március 1. között nem lehet az aszfalt alatti vezetéket kibontani.

Tihanyban a nyári szezonban lehetetlen lenne egy ekkora volumenű munka elvégzése, így az út felbontása elsőként csak 2022. március 15. és május 31. között zajlik majd, ekkor félpályás útlezárás lesz érvényben.

 

A munka elkezdődött, ideiglenes vízhiány előfordulhat

A beruházás első üteme november 22- én kezdődött és január végéig tart. Ebben az időszakban a Rendeskő utca illetve az Aranyház utca déli leágazása közötti szakaszon végzik el az ivóvízhálózat cseréjét, mert itt az építendő vezeték nyomvonala a járda alatt húzódik, azaz útfelbontással nem jár.

A munkálatok ideje alatt a gyalogos forgalmat a Kossuth utca keleti oldalán és a parkolón keresztül biztosítják. A beruházást finanszírozó és végző DRV Zrt. tájékoztatása szerint a vízvezeték-kiváltási munkák során ideiglenes vízhiány, nyomáscsökkenés és zavarosabb víz jelenléte átmenetileg előfordulhat, de az ivóvíz végig fogyasztható minőségű lesz.

Nagyobb hibák esetén a 06 80/240-240-es telefonszámon lehet értesíteni az üzemeltetőt. A Kossuth utcai vízvezetékrendszer teljes cseréje várhatóan 2023 novemberében készül el, a tervek szerint 2024 tavaszán az utcát, egészen a révig, újra aszfaltozzák – írja a Tihanyi Visszhang.