Elkezdődhet a balesetveszély miatt bezárt siófoki Galerius fürdő felújításának tervezése (siofok.hu)

Elkezdődhet a Galerius fürdő felújításának a tervezése, a jövő évi költségvetésben erre nettó 14,7 millió forintot biztosít a város – így döntött zárt ülésén a siófoki képviselő-testület, amiről a város honlapja tudósít. Maga a felújítás az előzetes becslések szerint 1,2-1,5 milliárd forint forrást igényel.  

Galérius: kezdődhet a felújítás tervezése
Egy kép a fürdő mostani állapotásról (Fotó: siofok.hu)

 

Miután pár hónapja balesetveszély miatt be kellett zárni a fürdőt. szakértők mérték fel a 2006-ban átadott létesítmény állapotát. Arra a megállapításra jutottak, hogy mintegy 1,2 milliárd forintba kerülne a teljes felújítása.

Az üzemeltető Balaton-parti Kft. időközben generáltervezői ajánlatokat kért, s a legkedvezőbb, nettó 14,7 milliós ajánlatra most a képviselő-testület is rábólintott. „A kft. kalkulációja szerint 12 hét kell a tervek elkészültére – tájékoztatta a Siófoki Híreket Völgyi Lajos, a pénzügyi bizottság elnöke (Becsülettel Siófokért Egyesület).

A képviselő-testület határozata értelmében addig is fel kell térképezni a pályázati, támogatási lehetőségeket, amelyek segítségével neki lehetne majd vágni a beruházásnak. S meg kell vizsgálni azt is, hogy a Balaton-parti Kft. milyen módon és feltételekkel tudna hitelt felvenni erre a célra. A kft. ütemterve szerint a tervezés és a kivitelezés összességében 53 hetet, vagyis nagyjából egy évet vehet igénybe optimális esetben. Azt természetesen csak a kiviteli árajánlatok birtokában lehet majd megmondani, hogy pontosan mennyibe is kerülne a fürdő teljes felújítása. A jelenleg ismert 1,2-1,5 milliárd forintos költségbecslés egyébként már számol az inflációval és az esetleges további építőanyagár-emelkedéssel is. A Balaton-parti Kft. becsült üzemeltetési költségvetést is készített, hogy ne csak a felújítási, hanem a fürdő nyitás utáni fenntartási költségeivel is számolni tudjunk

– mondta Völgyi Lajos.