Elkészült a magyar hódtérkép (pecaverzum.hu)

A lakosság segítségét kérik a kutatók a hazai hódhelyzet feltérképezésében. Aki hódot észlel, töltse fel az adatokat a térképre – szól a felhívás. A hazai helyzet felmérése érdekében elindították a hódtérkép nevű citizen science adatgyűjtő honlapot – derül ki az Ökológiai Kutatóközpont pénteki híradásából. A Riverine projekt keretében megvalósuló kezdeményezéssel a kutatók a lakosság segítségét kérik a hódok hazai elterjedésének és hatásainak monitorozásában – írja a pecaverzum.hu.

Aki segítené szeretni a kutatást, a hodterkep.hu honlapon teheti meg. Itt lehet bejelenteni, ha hódot észleltünk. A tájékoztatóban részletesen elolvashatjuk a teendőket.

Az eurázsiai hód őshonos, terjedőben lévő, védett állatfaj, mely képes jelentős mértékben átalakítani élőhelyét. Tevékenysége a természet és az ember szempontjából is jelentős hatásokat vonhat maga után.

A hódok egyre több helyen okoznak gondot Magyarországon. Ezzel kapcsolatban a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) állami beavatkozást sürget.

„A felszaporodott, védett hódállomány esetében azonban az állományszabályozás az egyetlen célravezető megoldás, amelynek természetvédelmi állami feladatnak kellene lennie, mivel a károkozó és a kárt elszenvedő is védett érték” – fogalmaztak.