Elismerték a teljesítményt – Kitüntetéseket adtak át Zalakaros várossá válásának 20. évfordulóján (zaol.hu)

Magyar és európai sikertörténet Zalakaros elmúlt 20 éve, és a jövő hasonló eredményeket kínál.

Ezt Kövér László, az Országgyűlés elnöke mondta tegnap, a Zalakaros várossá válásának 20. évfordulója alkalmából a kertmoziban rendezett ünnepségen. Az eseményen hagyományosan az aprónépeket, a tavaly július elseje és idén június 30. között született babákat, valamint a 18. évüket betöltött fiatalokat is köszöntötte Novák Ferenc polgármester és Czirákiné Pakulár Judit alpolgármester. A gyerekeket meg is áldotta dr. Háda László plébános. Majd Novák Ferenc mondta el ünnepi beszédét.

– Húsz esztendeje nyertük el a városi címet – szándékosan használtam a “nyertük el” kifejezést, hiszen akkor az odaítélők részéről nagy bizalom kellett, hogy Magyarország legkisebb városaként kiérdemeljük ezt a rangot – jelentette ki Novák Ferenc. – Visszatekintve úgy látom, hogy azóta rászolgáltunk erre a bizalomra. Ugyanis az elmúlt két évtizedben 84 százalékkal nőtt Zalakaros lakosságszáma, ami azt jelzi, hogy településünk sokak számára vonzó.

A beszédet követő kulturális műsor után Manninger Jenő országgyűlési képviselő, miniszteri biztos mondta el köszöntőjét.

– Akkor van értelme a városi létnek, ha van tartalma – hangsúlyozta a politikus. Vannak városok, ahol már nem jó élni – folytatta Manninger Jenő. – Zalakaros azonban megőrizte kisvárosi jellegét, ami egyedivé és élhetővé teszi. Ez annak is köszönhető, hogy 2010 után a város új vezetése jól reagált a kihívásokra és a hagyományokat megőrizve vezetett be újításokat.

Majd Kövér László lépett a mikrofonhoz.

– Zalakaros a magyar élni akarás lélekerősítő példája, hiszen az egykor a hadak útján fekvő település több, mint 700 éves történelme során háromszor is szinte teljesen elpusztult – mondta. – A bizonyossága annak, hogy a magyar emberek akaratából mindig újjászülethet az, amit idegen erők pusztulásra ítélnek.

Ezt követően Novák Ferenc polgármester és Szabóné dr. Csányi Mariann jegyző átadta a város napi kitüntetéseket. Díszpolgár címet vehetett át Krampek Mihály, a Gránit Gyógyfürdő vezérigazgatója, Zalakarosért díjat kapott dr. Molnár József, nagykanizsai rendőrkapitány, Zalakaros Kultúrájáért címet vehetett át Drácz Lászlóné, Kiss Tünde és Bognár Ottó Péter, a Zalakaros Sportjáért kitüntető díjat Horváth Tamás érdemelte ki, Magyarné Kovács Judit és Ujsághy Györgyi Ilona Zalakaros Közszolgálatáért címet kapott, míg Beke Barbara a Zalakaros Ifjú Tehetsége címet, Tarr Lászlóné pedig Zalakaros Emlékplakettet vehetett át. Még egy díj átadására sor került az esten: a Zala Megyei Közgyűlés elismerését Bene Csaba alelnök adta át Czimondor Nándor hoteligazgatónak a turizmus és a vendéglátás terén végzett több évtizedes, magas színvonalú munkásságáért.

Köszöntötték az ünneplő várost a testvértelepülések, Puchheim, Asperhofen és Olesno polgármesterei is.