Elindult az első Dél-Balatoni Iskolai Művészeti Pályázat és Tehetségkutató Program

A Dél-Balatoni Kortárs Művészeti és Fenntarthatósági Alapítvány Balatoni Jövő – címmel Művészeti és Tehetségkutató Programot hirdet középiskolás gyermekeknek azzal a céllal, hogy megtalálják a térség legtehetségesebb, és a művészetek iránt fogékony diákokat. A Dél-Balatoni Iskolai Művészeti Pályázat és Tehetségkutató Program az idei évben első alkalommal, hagyományteremtő jelleggel kerül megrendezésre azzal a céllal, hogy közelebb hozza a művészeti életpálya modellt a fiatal korosztályok számára.

 

A legtehetségesebb diákok meghívást kapnak, mint látogató az Alapítvány által megszervezésre kerülő V. Dél-Balatoni Kortárs Alkotóműhely és Kortárs Nyár Programsorozat eseményeire, amely a Veszprém- Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat egyik partner eseménye.

A beküldött alkotásokat neves szakmai zsűri bírálja el. Az első három helyezett értékes ajándékokban részesül, illetve a nyertes pályázók alkotásait bemutatják a júliusban megrendezésre kerülő Dél-Balatoni Kortárs Művészeti Kiállításon, Szóládon- Magyarország és Európa legtehetségesebb kortárs művészeinek alkotásai között.

A Dél-Balatoni Kortárs Művészeti és Fenntarthatósági Alapítványról

A Dél-Balatoni Kortárs Művészeti és Fenntarthatósági Alapítvány fő célkitűzése a magyarországi, és szűkebb körben a dél-balatoni kortárs művészetek, művészek és művészeti események és kiállítások támogatása és szervezése, valamint a kortárs művészeti életpálya modell javítása. Az Alapítvány fő programja az évente megrendezésre kerülő, Dél-Balatoni Kortárs Alkotóműhely.

Az Alkotóműhely 2022-ben már az ötödik alkalommal kerül megrendezésre. Ez az első olyan év, amikor az Alkotóműhely már nem csak a hazai, hanem a nemzetközi alkotni vágyó művészeket is várja. Az Alkotóműhely a Visegrádi Együttműködés tagországaiból nemzetközi alkotókat bevonva megteremti annak a lehetőségét, hogy az Alkotóműhely az európai színtéren is megjelenhessen és meghatározóvá váljon a kelet-közép-európai régióban. A Dél-Balatoni Kortárs Alkotóműhely minden évben újabb és újabb fiatal tehetségek, és már sikeres, elismert kortárs művészek között teremt kapcsolatot, és biztosítja számukra a kreatív munkához és alkotáshoz szükséges minden feltételt. A program során elismert művészeti mentor látja el az alkotókat hasznos tanácsaival. A megfogalmazott célok elérése érdekében az Alapítvány szoros együttműködést alakít ki a különböző társadalmi rétegek között, beleértve más alapítványokat, a helyi önkormányzatokat és civil szervezeteket, valamint az aktív és tényleges társadalmi szerepvállalásukat fontosnak tartó, felelős vállalatokat is.