Elindult az Egészségpart balatoni szűrőprogramsorozat (MTI/HírBalaton)

Elindult az Egészégpart elnevezésű balatoni egészségügyi szűrő-, és felvilágosító programsorozat szombaton Balatonbogláron, amelynek során augusztus közepéig további 14 állomáson adnak életmódtanácsokat és végeznek ingyenes egészségügyi szűréseket a helyi lakosoknak, valamint a Balaton környékén nyaralóknak – hangzott el a Magyar Egészségügyi Menedzsment Társaság a Nemzeti Népegészségügyi Központtal (NNK) közös nyitórendezvényén. A balatonboglári szűrés vasárnap 14 óráig tart a Vörösmarty téri parkolóban.

 

Az Egészségpart következő állomása Balatonfüreden lesz július 22-24 között pénteken 10:00 – 16:00 óra, szombaton 10:00-18:00 óra, vasárnap 10:00 és 14:00 óra között a Kisfaludy Strandon. További információk és helyszínek az egeszsegpart.com oldalon találhatók.

A magyar lakosság egészségi állapota nemzetközi összehasonlításban kritikusan rossz, amely elsősorban az egészségtelen életmódnak és a káros szenvedélyeknek köszönhető – áll az NKK közleményében.

 

Kiemelt cél a betegútkövetés és a korai diagnózis javítása

Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára az Egészségpart programsorozat balatonboglári indításakor köszöntőjében kiemelte, hogy ebben a kormányzati ciklusban az egyik legfőbb célkitűzés az egészségben eltöltött életévek számának növelése, ezt szolgálja az Egészségpart prevenciós program is. Az elmúlt néhány évtizedben a magyar egészségügynek talán a leggyengébben funkcionáló része volt a betegútkövetés, illetve a korai diagnózis, ezen próbálnak most minden eszközzel változtatni – fogalmazott.

Szócska Miklós, a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központ igazgatója elmondta, hogy 2013-14-ben volt már egy Balaton-parti egészségtábor rendezvénysorozat, ezt indították újra tavaly a Magyar Nemzeti Bank támogatásával. Köszönetét fejezte ki a Nemzeti Népegészségügyi Központnak (NNK) is a program életben tartásáért, melyben egyebek közt vércukor-, koleszterin-, vérnyomás-, csontsűrűség mérés is szerepel a szűrések között.

Bertókné Tamás Renáta, az NNK főosztályvezetője arról beszélt, hogy immár öt éve tart a Helybe visszük a szűrővizsgálatokat nevű program, amelyben szűrőbuszaik járják az országot. Ennek legújabb része az Egészségpart programsorozat. Fő céljuk, hogy a hátrányos helyzetű településeken is könnyen hozzáférhetővé tegyék a szűréseket, továbbá felhívják a lakosság figyelmét a vizsgálatok fontosságára.

Joó Tamás, a Magyar Egészségügyi Menedzsment Társaság elnökhelyettese elmondta, az Egészségpart keretében tavaly 13, idén 15 napot töltenek a Balaton melletti településeken. Arról is beszámolt, hogy tavaly 1500-an vettek részt a szűréseken, akiknek 60 százaléka volt 45 év feletti,  kétharmada pedig nő volt. Külön kiemelte, hogy 125 résztvevőnél észleltek bőrgyógyászati beavatkozást igénylő elváltozásokat.

Az NNK MTI-hez szombaton eljuttatott sajtóközleménye szerint a „Helybe visszük a szűrővizsgálatokat” program keretében 2018 és 2021 között  371 településen, 416 szűrési napon több mint 30 000 pácienst vizsgáltak meg.

 

Egyre gyakoribb a bőrrák

A közlemény arra is felhívja a figyelmet, hogy a daganatos megbetegedések között egyre gyakrabban fordul elő a bőrrák. Az új megbetegedések száma körülbelül tíz évente duplájára emelkedik. A nyári időszakban ezért különös figyelmet kell fordítani az UV-sugárzás veszélyeire is. Ennek apropóján a nyári szabadság alatt a strandok közelében teszik elérhetővé a szűréseket, valamint a mindennapi életbe is beépíthető, akár személyre szabott életmódtanácsokat adnak.

A tájékoztatás szerit az Egészségpart három egymást követő héten látogat el a legnépszerűbb balatoni strandokra, köztük Balatonboglárra, Balatonfüredre és Gyenesdiásra. A Balaton parti települések mellett a környék parttól távolabb eső egy-egy kisebb településén (Gamás, Látrány, Csabrendek és Lesencetomaj), valamint a veszprémi Haszkovó lakótelepen is lehetőség lesz az ingyenes vizsgálatok igénybevételére.

A programsorozat a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központ és a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakmai támogatásával, valamint a helyi önkormányzatok, illetve képviselők hozzájárulásával jött létre – áll az NNK közleményében.