Elindult a Nemzeti Regatta nevű hajó, készül a 150 milliós Kossuth-komp (sonline.hu)

Nagypénteken hajóátadással köszöntötték a 171. hajózási szezont, míg Nagyszombaton útra kelt az első hajó is, amely a hagyományok szerint Siófokról indult Balatonfüredre. Az északi parton ezúttal is ünnepélyes fogadtatásban volt része a déli partról érkezőknek.

324517_hajozasi_szezon_2

(fotó: sonline.hu)

A Balaton legújabb hajóját, a Nagypénteken avatott Nemzeti Regattát várták első hajóként Balatonfüreden, ahol a fogadó város polgármestere köszöntőjében arról beszélt: a Balaton programnak köszönhetően a térség turizmusa 360 milliárd forintos fejlesztési lehetőséget kapott. Bóka István hozzátette: bizakodnunk kell, hogy mindez előremutató és fenntartható fejlesztéseket eredményez.

Az ünnepségen Kollár József, a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója azt mondta: az elmúlt 170 év hagyományait kötelességük továbbvinni, egyúttal meg kell felelniük a kor igényeinek is. A társaságnál nem véletlenül vált kulcsszóvá a modernizáció. A vezérigazgató hozzátette: a Bahart a kitűzött stratégiai céloknak megfelelően halad, amely mind a gazdasági teljesítményre, mind a szolgáltatások tartalmára igaz, de érinti a háttér infrastruktúra és a műszaki eszközpark fejlesztését is. Az előttünk álló szezont illetően Kollár József azt mondta: az időjárás mindig meghatározó, ennek megfelelően az elmúlt évük a 10 százalékot meghaladó növekedéssel kifejezetten jól alakult. Kellő óvatossággal, mégis ugyanekkora bővüléssel számolnak a mostani hajózási szezonban is. A társaság 2017-re 800 millió forintos beruházási kerettel tervez, és a korábban bejelentett 100 és 200 forintos jegyáremelésből származó pluszforrás is a fejlesztési célokat szolgálja majd.

 

Lesz még újdonság az idei szezonban

A Balatonon a főidényben 18 kikötő között, összesen 28 útvonalon közlekednek a hajójáratok, amelyeken kedvezményeket is igénybe lehet majd venni, s már a gyorshajókra is váltható kerékpáros jegy. Az újdonságok között szerepel a Playmobil hajójegy, amelyért cserébe ajándékfigurát kapnak a gyerekek és ugyancsak a legkisebbek igényeire gondolva bővül a Varázshajó szolgáltatás. A felnőtteket operett hajókkal, borkóstoló programokkal és bulihajókkal várja a Balatoni Hajózási Zrt.
A hajójáratok száma folyamatosan bővül a következő hetekben, a főszezonban már 18 kikötő között, 28 útvonalon közlekednek majd. Az önkormányzati tulajdonban lévő Balatoni Hajózási Zrt. húsz motoros nagyhajót, három gyorshajót és négy kompot működtet.
A szezon egyik újdonsága a várhatóan a főszezonra elkészülő, 150 millió forintból felújított Kossuth-komp lesz.