Elhunyt dr. Haán András szívsebész, olimpikon vitorlázó

Életének 75. évében elhunyt dr. Haán András Magyarország egyik legjobb szívsebésze.  A második világháború utáni magyar sportban talán az egyetlen, aki két sportágban is olimpikon volt, a vitorlázás mellett kosárlabdázott. 

Dr. Haán András 1958-ban kezdett vitorlázni, pályafutása alatt egy klubban, a balatonfüredi BKV Előrében versenyzett, és amíg élt, Kővári Károly volt az edzője. Először Kalózozott, a következő évben Molyba ült, és azután mindig egyszemélyes hajóval versenyezett. Molyban egyszer második, egyszer pedig harmadik lett az ifi bajnokságon. Ezután a Finn következett. 1967-ben a junior Európa-bajnokságon negyedik helyen végzett. 1970 és 1983 között tízszer nyert felnőtt Magyar Bajnokságot.

A vitorlázással párhuzamosan kosárlabdázott is. A komoly kosaras időszaka a gimnázium alatt és utána még egy évig tartott, aminek egy térdsérülés vetett véget. Tizenhét éves korában egy NB I-es meccsen ötven pontot dobott, az átlaga is húsz fölött alakult. Bekerült a válogatottba. Ezért 1963-ban csak keveset vitorlázott, ’64-ben pedig alig-alig indult versenyen. Ebben az évben Tokióban a magyar kosárlabda válogatott tagjaként az olimpián szerepelt.

1976-ban a montreali olimpián egyedül képviselte a magyar vitorlázást Finn hajóosztályban.

Céltudatos, összeszedett ember volt fiatalon is. Kicsit messzebbről talán zárkózottnak, ridegnek is tűnhetett. Idegennel szemben vagy ha valakit kiismerve nem látott értéket a másikban, olyan is volt. De ha valakiben megtalálta a becsülni valót, akkor megnyílt. Na, nem kezdett bratyizni, magánéletről, bensőséges dolgokról fecsegni! De, előkerült Söndör, a jóhumorú, vidám, akár csínytevésekre is kész csibész. Persze mértékkel, mert az átlagembernél gyorsabban gondolkodott, messzebbre látott. Ezért volt legyőzhetetlenül jó taktikus a vízen, a futamokon is.

– olvasható a Magyar Vitorlás Szövetség honlapján megjelent visszaemlékezésben.

Nevét nem csak a sport világa ismerte. Az Országos Kardiológiai Intézet nyugalmazott főorvosa csaknem kétezer komoly szívműtétet hajtott végre.