Elhunyt Csukás István író, a nemzet művésze (sonline.hu)

83 éves korában elhunyt Csukás István, Kossuth-díjas költő, író, akinek köszönhetjük többek között a Süsü, a sárkányt, a Mirr-Murr kandúr kalandjait, a Pom Pom meséit és a Nagy Ho-ho-ho-horgászt is. A nyarakat Balatonszárszón töltötte, mindig szeretettel beszélt a helyiekről és a nyaralótulajdonosokról, akik páholyjegyeket árultak és az ebből származó bevételből megnyithatta kapuit a Csukás Színház. 

Csukás István a hatvanas évek közepén Kormos István biztatására fordult a gyerekirodalom felé.

Verseskötetei mellett egyre-másra jelentek meg gyermekregényei, mesekönyvei. Olyan halhatatlan mesefigurákat teremtett meg az elmúlt negyven évben, mint például Mirr-Murr, Pom Pom, vagy Süsü, a sárkány. Az ifjúsági irodalomért nemcsak a könyvkiadásban tevékenykedett, hanem a gyermeklapok szerkesztésében is részt vállalt. 1975-ben a hollywoodi X. televíziós fesztiválon a Keménykalap és krumpliorr című játékfilm megkapja a fesztivál Nagydíját és Az Év Legjobb Gyermekfilmje címet.

2013-ban a Somogyi Hírlap szerkesztősége Az év somogyi emberének választotta a Kossuth-díjas írót. Csukás István nyolcvan felett sem pihent, forgatókönyveket írt, színházak játsszák darabjait. Még 2018 őszén azzal kereste meg a televízió egyik új vezetője, nincs-e kedve folytatni Süsü történetét. Megírta a kedvelt mesefigura folytatását, a korábbiaknál „modernebb” környezetbe, az űrbe helyezte. A filmben szerepet szánt Bodrogi Gyulának, hangja nélkül nem tudta elképzelni a harmadik részt. Szeretett volna ott lenni a forgatásokon és az utómunkákat is végigkövetni. A Somogyi Hírlapnak adott utolsó interjúját így zárta: „Az Istentől semmi mást nem kérek, csak még egy kis időt. Annyi tervem van…