Élhető haderő kialakítása a cél (honvedelem.hu)

Nem idegen honfitársainktól, hogy tegyenek valamit a hazáért, ha erre lehetőségük van – szögezte le dr. Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke október 7-n, Balatonakarattyán.

Az ötödik Vadászpilóta Találkozón tartott rövid előadásában dr. Benkő Tibor vezérezredes az elmúlt évek; honvédségi szempontból kedvező folyamatait ecsetelve elmondta: 2015-ben kezdődött az a kedvező folyamat, amely három pilléren alapulva megteremti az élhető haderő alapjait. Hallhattuk: a honvédségi életpályamodell első eleme az illetmények folyamatos rendezése, második a lakhatási támogatási rendszer megújítása; a harmadik pedig az idén év elején életbe lépett egészségkárosodási biztosítási rendszer. Ugyanakkor – fűzte hozzá a vezérkar főnöke – az életpályamodellt folyamatosan fejleszteni kell. Dr. Benkő Tibor vezérezredes a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programról elmondta: egyik fő célja a fiatalok megszólítása.

„Míg tavaly háromszázan; idén már több mint ezren vettek részt különféle honvédségi nyári táborokban, ami azt jelenti, hogy a fiatalok fogékonyak a haderő iránt. A területi elven működő önkéntes tartalékos rendszerbe is pár hónap alatt hétszázan jelentkeztek, és további ezer fő regisztrált” – tájékoztatta a hallgatóságot a vezérezredes.

A vadászpilóta találkozó főszervezője, Kositzky Attila nyugállományú altábornagy elmondta: a találkozó célja többek között az, hogy egységesítse a vadászpilóta társadalmat, és feloldani a korábban rájuk aggatott, „megosztó” címeket és elnevezéseket. Mint kiemelte: 1944 óta a fő feladatuk a légtérsértők elfogása, és ez a jövőben sem fog változni.

(Fotók: Kálmánfi Gábor)