Elhalkultak a fűrészek a somogyi erdőkben (sonline.hu)

Nehezítette az erdészeti munkát a tavaly év végi csapadékos időjárás. A társaságoknak azonban sikerült a tervezett mennyiséget kivágniuk az erdőkből. Többféle fát is kitermeltek, a leggyakrabban tölgyet és csert.

Csaknem 300 milliméternyi csapadék hullott Somogyban októberben, novemberben és decemberben. A sok eső ellenére a Sefag Erdészeti és Faipari Zrt. tavaly szeptember elsejétől az idén február közepéig 174 ezer köbméter fát vágott ki az erdőkből. Ebből 122 ezret tavaly teljesítettek, 52 ezer köbmétert az új évben.

Kovácsné Kiss Zita kommunikációs referens megkeresésünkre azt közölte, a fakitermelési időszak a népi életben „Farkas napjától” farsang végéig, azaz november elejétől február végéig tart. Ebben az időszakban nincs nedvkeringés a fákban. A modern korban viszont a fakitermelések ideje szeptember és április között van. A Sefag Zrt.-től azt is megtudtuk, hogy a kitermelt fák 60 százalékban sarangolt választékot eredményeznek. Ez azt jelenti, hogy a társaság főként a hazai piacon papírfaként, farostfaként, energetikai célú alapanyagként és tűzifaként értékesíti. A legértékesebb növények lemezipari és fűrészipari alapanyagok, rönkök, valamint fagyártmányfák. Ezekből fűrész­ipari termékek, bútoripari alapanyagok, bútorok, épületipari alapanyagok, hordók és raklapok készülnek. Kovácsné Kiss Zita hozzátette, miután kivágják a fákat, makkal, csemetével kocsánytalan és kocsányos tölg­gyel, cserrel, vörös tölggyel, erdei fenyővel és más fajokkal újítják fel az erdőt. A természetes felújítások fő fafaja a bükk.

A cikk folytatása itt elolvasható.