Életre keltették a Betlehemet Paloznakon (veol.hu)

Helybeli emberek keltették életre a betlehemet Paloznakon, ahol nagyon fontosnak tartják a hagyományőrzést, az összetartó közösséget. Czeglédy Ákos polgármester az egyik pásztort jelenítette meg a falu főterén, szépszámú érdeklődő előtt.

Büszkén tekintenek a paloznaki emberek egyedi értékeikre, valamint a hagyományőrzésre, mindezt könyvbe foglalták és kiállításon is bemutatták nemrég. Elődeik és a tradíciók tiszteletét igazolták közös karácsonyi programjaik is, ilyen volt a várakozás idején a hit, a remény, az öröm és a szeretet gyertyájának meggyújtása, mely civil szervezeteik jóvoltából történt, kis ünnepi program és kedves szeretetünnepség kíséretében – tudósít a veol.hu.

A helybeliek és a környéken lakók is különleges eseménynek tartják a betlehemezést, amikor a paloznaki emberek eljátsszák a karácsonyhoz kötődő magyar népszokást, amit nagy siker kíséretében adtak elő ismét. A pásztorjáték szövegét Czeglédy Ákos polgármester állította össze a debreceni betlehemes találkozó szövegkönyveiből, mely szép számban tartalmazott helyi utalásokat is. Az élő Betlehemet a pásztorok szerepében az önkormányzati képviselők és a polgármester, a többieket, így a kis Jézust, Máriát és Józsefet, valamint a három királyokat és az angyalt az önkormányzati dolgozók, illetve a faluban élő fiatalok játszották el.

Az előadáshoz illő szép karácsonyi dalokat korábban a Paloznaki Kórus énekelte, ami különösen bensőségessé tette a darabot, de sajnos a járvány miatt nem működik a kórus, ezért most felvételről lehetett hallani őket.

A közösség szempontjából is nagyon fontos, hogy legyen olyan élő hagyomány, amit megteremtünk, átélünk és gyakorlunk. Ha már a házról házra járó betlehemesek eltűntek, szeretnénk itt Paloznakon ebben a formában megőrizni ezt a szokást oly módon, hogy mindenki részese lehessen, egy kicsit a közönséget is bevonva a játékba, így elevenítve fel mindenki számára a betlehemi történetet

– érvelt Czeglédy Ákos az előadás mellett.

Paloznakon az is szokás, hogy karácsony napján a hittanos gyerekek is előadnak betlehemest a szabadtéri Betlehemnél délután, ahol minden évben más és más megközelítésből mutatják be a Szent Család történetét, Jézus megszületését. Sajnos ez idén szintén elmarad a járvány és a betegségek miatt. A két betlehemes, a felnőttek élcelődő pásztorjátéka és a hittanos gyerekek vallásos megközelítése jól kiegészíti egymást, mindkettő a közösséget erősíti.