Élénkülő balatoni ingatlanpiac – a népszerű városok között brutális eltérésékre számíthatnak a vevők (onlinebalaton.hu)

A hazai lakáspiac lendülete az idei évben sem áll meg, az előrejelzéseknek megfelelően sorra adják át az új lakás projekteket. A használt társaik szegmensében az egyes típusokat eltérő tendencia jellemzi az árak tekintetében, amit a területi elhelyezkedés és az állapot jelentősen befolyásol. A Balatont is elérte az ingatlanpiaci láz – derül ki az Ingatlannet.hu onlinebalaton.hu-nak küldött elemzéséből.

Az ingatlanpiaci hullám tavaly a Balatont is elérte, azóta a vásárlók száma folyamatosan emelkedik, az igazi robbanás pedig év elején pedig következett be, ami annak köszönhető, hogy egyre erősödik az a vevői réteg, akik 10-40 millió forintért tudnak ingatlant vásárolni. A nyaralók mellett egyre többen keresik a lakásokat is, melynek következtében Siófokon fél év alatt kétszámjegyű emelkedés mutatkozott a szegmensben. A környéken a fejlesztések is megindultak, ami elsősorban a társasházakat érinti. A típus a belvárosban 350-400 ezer forintos átlagos négyzetméterenkénti áron kel el, a part mentén épülő társaik pedig elérhetik a 650 ezer és 1 millió forint közötti átlagos Ft/m2 árakat is. A kereslet az itt elhelyezkedő ingatlanok iránt meglehetősen magas, az érdeklődők körében a 25-28 millió forintos apartmanok a legnépszerűbbek. A kereslet lekörözi a kínálatot a kiadó lakások piacán is, a havi 60-70 ezer forint plusz rezsiért meghirdetett lakások szinte rögtön bérlőre találnak a belvárosban.

Egy kis mérséklődés, majd emelkedés

Az első és a második negyedévben különböző ütemben változtak a balatoni ingatlanárak. Január és március között Keszthelyen, Balatonlellén és Balatonalmádiban1-3%-kal csökkentek, Fonyódon, Siófokon és Zamárdin 2-7%-kal, Tihanyban pedig 10%-kal bővültek az átlagos négyzetméterenkénti árak. A második negyedévben Tihanyban folytatódott a környező településekhez képest kiemelkedő drágulás, míg Fonyódon, Siófokon, Balatonszemesen és Zamárdiban mérséklődés érvényesült.

Az átlagos ingatlanárak változása egyes Balaton menti nagyvárosokban az első, illetve a második negyedévben. (Forrás: Ingatlannet.hu)

Brutális árakra számíthatnak, akik Tihanyban keresgélnek

Az ingatlanárak Tihanyban kiemelkedőek, a családi házak megközelítik az 500 ezer Ft/m2, a lakások pedig meghaladják a 800 ezer Ft/m2 átlagárakat. A Siófokon, Zamárdiban és Balatonfüreden meghirdetett lakások 560 és 642 ezer forint közötti átlagos négyzetméterenkénti áron keresik új gazdájukat. Ezeken a településeken a családi házak is magasabb árakon érhetőek el az országos átlaghoz viszonyítva, az érdeklődők 280 és 360 ezer Ft/m2-es átlagárakkal kalkulálhatnak, a térség viszonylatában Fonyódon és Keszthelyen mindkét típus esetén alacsonyabb átlagárak érvényesülnek.

Átlagos ingatlanárak egyes Balaton menti városokban. (Forrás: Ingatlannet.hu)

A felívelő tendencia nem áll meg

A Balaton mentén a jövőben nem várható a bővülő tendencia megállása, főleg azokban a szegmensekben, ahol nincs folyamatos utánpótlás. Ide tartoznak az építési telkek, a kisebb méretű nyaralók, valamint a családi házak, a partközeli, új lakások esetén pedig a fejlesztésekből adódóan kismértékű árnövekedésre lehet számítani.