Elemezték a Balatonra nagy erővel lecsapó vihart (met.hu)

2017. október 29-én egy nagyon erős hidegfront vonult végig Közép-Európa, majd a Balkán-félsziget fölött. A vihar Németországban, Csehországban és Lengyelországban emberéleteket is követelt, Magyarországon alig három óra alatt rohant végig – áll abban a tanulmányban, amelyet a siófoki obszervatórium vezetője, Horváth Ákos készített a Balatonnál is sok kárt okozó szélviharról.

 

A német nyelvterületen Herwart, Magyarországon Nárcisz névre keresztelt vihar hazánkban sokfelé 100–110 km/h fölötti széllökésekkel fakidőléseket, vezeték szakadásokat, vonatkéséseket okozott szerte az országban. A Balatonnál volt a legerősebb a szél, Siófokon 135 km/h széllökést is mértek, és kialakult a porzó víz jelensége.

A 2017. október 29-i frontbetöréssel járó szélvihar olyan időszakban érkezett, amikor térségünkben inkább a leszálló légáramlással járó, csendes időjárást okozó anticiklonok határozzák meg az időjárást. A vihar szokatlan időpontja és a kialakulásának körülményei jól illenek az idei év viharokban gazdag, sokszor szélsőséges időjárásához – áll a tanulmányban, amely a Nárcisz nevű vihar meteorológiai sajátosságait foglalja össze.

További részletek ábrákkal illusztrálva itt olvashatóak.