Elektromos autó Cserszegtomajon (tvkeszthely.hu)

Elektromos meghajtású autót vásárolt nemrég Cserszegtomaj önkormányzata. A környezetbarát járművet az étkeztetésben fogják hasznosítani, nyolcvan személynek fogják vele szállítani az ebédet. A csak elektromos meghajtással rendelkező gépkocsi üzemeltetése nagyon olcsó, a beruházást ez a cél is indokolta – írja a tvkeszthely.hu.

A település polgármestere, Bartha Gábor mutatta meg az automata váltóval felszerelt elektromos autót. A tesztidőszak lejárta után a cserszegtomajiak számára ezzel fogják kihordani az ebédet.

Nyolcvan személy részére éthordóban szállítják ki az iskola konyhájáról az ebédet, minden nap. Szigorú előírások vonatkoznak erre a tevékenységre. Egyelőre még a régi gépjárművel oldják meg a feladatot. Az ősztől nyudíjba megy a dízeles autó és a helyébe lép az elektromos.

Ez utóbbi fontos szempont Cserszegtomaj életében. A “Cserszegtomaj zöldben gondolkodik” című, évekkel ezelőtt indult program csúcspontja az egyébként nyolc és félmillió forintba kerülő autó. Az ételkihordásra különösen optimális, mivel ez a tevékenység sok megállóval jár. Az elektromos autó egyik sajátossága, hogy a motorja nem folyamatos üzemű, így megállás után nem fogyaszt áramot.

Csak a gumiabroncsok súrlódása ad hangot az autónak, teljesen halk üzemű. Így az otthon tartózkodók a jövőben inkább a dudából, mintsem a motorzajból tájékozódhatnak, hogy megjött az ebéd. Az önkormányzat sajnos nem tudott pénzt szerezni az autóra kormányzati forrásból, ám a forgalmazó különleges gesztust tett.

Gyorstöltéssel, amennyiben ilyen az út mellett rendelkezésre áll, húsz perc alatt feltölthető az autó. Otthon, a kétszázharminc Voltos hálózatból nyolc óra alatt áll készen. Cserszegtomaj “tovább gondolkodik a zöldben”: a jövőben a teljes közvilágítás napelemes megoldására fókuszálnak.