Elég a bulvár időjárás-prognózisokból – Döglött Béka díj a legtöbbet ártó médiának  

Túl sok kárt okoznak a balatoni turizmusban egyes médiumok a kattintás-vadász címekkel, bulvárosított meteorológiai előrejelzésekkel. Ezt megelégelve közös felhívást tett közzé az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ), a Balatoni Szövetség és a Balatoni Kör. Ez utóbbi megalapította a Döglött Béka díjat, melyet azon média kap meg a jövőben, amelyik a leghatásvadászabb címmel a legnagyobb kárt okozza olvasóinak és a balatoni vendéglátásnak.

 

A közös felhívás kitér arra is, hogy pár évvel ezelőtt jelent meg a magyar újságírásban az addig ismeretlen műfaj, a meteorológiai prognózis-bulvár, melynek lényege, hogy a médiumok hatásvadász címekkel generálnak több elérést a témában íródott cikkeknél. Az újságírók, online szerkesztők nem spórolnak a jelzőkkel: a „brutális”, „durva”, „hihetetlen” mellett olvashattunk már „armaggedonról” is.

Az elsődleges célkitűzésük, hogy minél rettenetesebbnek tűnjenek az egyébként átlagos meteorológiai nyelvezettel megírt előrejelzések is a több kattintás reményében. Az ilyen cikkek az esetek túlnyomó többségében az OMSZ előrejelzéseire, veszélyjelzéseire hivatkoznak.

Sajnálatos módon éppen a leglényegesebb információ sikkad el az ilyen címek, felvezető szövegek mellett, hogy milyen az adott meteorológiai esemény területi lefedettsége, illetve valószínűsége. Az is gyakori, súlyos hiba, hogy a középtávú (hétnapos) prognózis utolsó napjainak is ugyanakkora valószínűséget tulajdonítanak, mint a következő napoknak – áll a közös közleményben.

A bulvármeteorológia műfaja ellen már az OMSZ is határozottan fellépett. Sajtóetikailag kiemelten fontosnak tartják kimondani, hogy az ilyen prognózis-bulvár a hiteles meteorológiai információk szándékos elferdítése, amivel súlyosan sérülnek az OMSZ szerzői jogai, de a meteorológiai élet- és vagyonbiztonságot szolgáló veszélyjelzések sem érik el céljukat.

 

Kimerítik a rémhírterjesztés fogalmát

A közös felhívás szerint a szóban forgó tevékenység kimeríti a rémhírterjesztés fogalmát. Ez a fajta hitelrontás egyaránt káros az OMSZ-nak, a turizmusnak, illetve magának az egész turisztikai üzletágnak is. Sokan emiatt módosítják, rosszabb esetben lemondják a foglalásaikat. Egyetlen szállodában akár milliós veszteséget könyvelhetnek el emiatt egy-egy hétvégén, az egész balatoni turizmusra pedig akár milliárdos nagyságrendű lehet az így okozott kár, ami egyébként nem csak a balatoni turizmust sújtja.

A közös felhívást jegyzők szeretnék megnyerni a szakszerű újságírás iránt elkötelezett médiumokat, hogy a jövőben kerüljék a prognózis-bulvár megtévesztő műfaját a következőképpen:

 

  1. Az időjárás-előrejelzésekről szóló anyagaikban a hivatalos szövegeket használják, az OMSZ honlapján feltűntetett módon publikálva. https://www.met.hu/methu/szerzoi_jogok/.
  2. Vegyék figyelembe, hogy az adott prognózis mely területre, mely időtávra, milyen meteorológiai elemre szól, illetve, ha az adott jelenség területi lefedettsége csekély (elszórtan, helyenként, néhol…), akkor azt külön emeljék ki, hogy lesznek olyan területek, ahol egyáltalán nem lesz veszélyes időjárási esemény, illetve „rossz idő”.
  3. Kerüljék a túlzó címeket, amelyek nyilvánvalóan nem fedik a valóságot. A mérsékelt éghajlati övben, hazánk klimatológiai viszonyai között teljesen átlagos jelenség a zivatar, illetve a hozzá tartozó kísérőjelenségek az év ezen időszakában.
  4. Lehetne hangsúlyozni, hogy például a változékony, záporos jellegű idő nem feltétlenül ok arra, hogy lemondjuk a foglalásunkat: mert ha nem is lesz strandidő, attól még számos egyéb szórakozási, kikapcsolódási lehetőség adott akár a Balaton környékén, akár az ország más pontjain. Nincs tehát „rossz idő”, csak nem megfelelő felkészültség, illetve rossz programválasztás.