Elefántok Nemzetközi Napja: állati jó festőművész Zamárdiban (fotókkal)

Először ünnepelték meg magyar cirkuszban az Elefántok Nemzetközi Napját szombaton Zamárdiban, amelyen a tisztességes állattartás, a trénerek és állataik közti harmónia fontosságára hívta fel a figyelmet a Richter Flórián Cirkusz. A társulathoz 40 éve csatlakozott indiai elefánt, Szandra festőművészeti képességeit a nézők szeme láttára mutatta be.

A 2012-ben útjára indított Elefántok Nemzetközi Napja tulajdonképpen egy figyelemfelhívás az afrikai és ázsiai elefántok megmentésére. Évente több tízezer elefántot mészárolnak le az orvvadászok, hogy kiszolgálják az illegális elefántcsont-kereskedelem igényeit, és ma már az élőhelyek megszűnése is fokozott veszélyt jelent. Az elefántagyarból készült dísztárgyak, ékszerek kedveltsége leginkább Thaiföldön, Kínában, Kenyában, Malajziában, a Fülöp-szigeteken, Ugandában, Tanzániában és Vietnámban jellemző, amiért az orvvadászat az elmúlt évtizedekben óriási méreteket öltött.

Zamárdi mellett, a 70-es út mentén felállított cirkuszi sátorban Richter Sebastian artistaművész, művészeti vezető számolt be a maláj kormány elefántmentő programjáról, az állatok tartásáról, amelyet testközelből tapasztalt másfél héttel ezelőtt Malajziában.

A nézőközönség megtudhatta, hogy a rezervátumban jelenleg 24 elefánt életéről gondoskodnak, közülük a legfiatalabb 9 hónaposan került be, a legidősebb példány pedig 78 éves. Minden elefántnak saját gondozója van. Naponta kiviszik őket természetes élőhelyükre, a dzsungelbe sétálni, valamint kedvelt szórakozásuknak, a fürdőzésnek és a dagonyázásnak is hódolhatnak. Egyes elefántokat kiképeztek dzsungelben élő – eltévedt vagy a csordából kiutasított – társaik megmentésére.

Jótékonysági árverésen keltek el Szandra festményei

Richter Sebastian az eseményen egy olyan adománygyűjtési akciót is elindított, amelynek célja a magukra maradt elefántok rezervátumának támogatása, mivel a malajziai kormány egyre kevesebbet tud erre szánni. Az adománygyűjtési akció részeként árverésre bocsátották a zamárdi cirkusz festészetnek is hódoló elefántjának, Szandrának a bekeretezett alkotásait.

Az első festményt Zamárdi Város Önkormányzata kapta a több éves együttműködés jeléül. A rendezvényen jelenlévő Matyikó Zsuzsanna, Zamárdi alpolgármestere arról számolt be a hirbalaton.hu-nak, hogy Richter Flórián 6 éve kereste meg a város vezetését először az ötlettel, hogy nyaranta Zamárdiba költözne társulatával.

Az alpolgármester beszámolója szerint a testület támogatta az ötletet, hiszen a világszínvonalú produkciókat bemutató cirkusz egy újabb színfolt a település életében. „A zamárdi nyár és a Richter Flórián Cirkusz nevek szinte összeforrtak. Szandra avatta fel a pár éve megújult, városközpontban található Szabadság teret, az elefánt itt szokta bemutatni borotválós produkcióját, és az immár 5. éve megrendezésre kerülő Rosé Fesztivál nyitófelvonulásán a menet oszlopos tagja” – fogalmazott Matyikó Zsuzsanna.

Az ormányos óriások első magyar cirkuszi ünnepén a többi állattal – zebrákkal, tevékkel, pónikkal, lovakkal, lámákkal – és trénereikkel is lehetett találkozni. A gyermekek és felnőttek együttes örömére szolgált, hogy az állatok etetését nemcsak megtekinteni lehetett, de a bátrabbak közreműködhettek is benne. Akik az elefántokról szóló előadást végighallgatták és jól válaszoltak a feltett kérdésekre, még Szandra hátára is felülhettek. Ezt követően a cirkusz „Állati extrém” című, a szokásosnál is bővebb műsorával, köztük Szandra trükkjeivel szórakoztatta a közönséget.

(fotók: hirbalaton.hu)