Elcsendesült a Bakony – véget ért a harcászati gyakorlat

Látványos bemutatóval ért véget a Clever Ferret 2017, az olasz vezetésű Többnemzeti Szárazföldi Kötelék kéthetes harcászati gyakorlata a Bakonyban. Két héten át zajlott a foglalkozássorozat, első héten éleslövészeti feladatoktól zengett a Magyar Honvédség bakonyi lőtere, majd  repülőgépektől és helikopterektől volt hangos a környék.

A Többnemzeti Szárazföldi Kötelék kéthetes foglalkozássorozatán közel ezer magyar, olasz és szlovén katona vett részt. A kötelék minden évben közös gyakorlatokat szervez, amelyek során a katonák számot adhatnak felkészültségükről. Az idei éleslövészettel egybekötött harcászati foglalkozások legfőbb célja az együttműködés tökéletesítése volt.

Az együttműködés 1996-ban kezdődött, amikor is Olaszország a térség biztonsági és védelmi képességeinek erősítése érdekében kezdeményezte egy olyan közös készenlétet adó, gyorsreagálású dandár létrehozását, amely képes hatékony választ adni a katonai kihívásokra.

 Pár év óta kitűzött célunk, hogy közelebb hozzuk a három nemzetet, hatékonyabban megismerjük egymás eljárásait, integrált kiképzésről beszéljünk és ne arról, hogy itt a gyakorlótéren egymás mellett lövünk, harcászkodunk és a végén kijelentjük, hogy a közös gyakorlat nagyon sikeres volt” – fogalmazott dr. Böröndi Gábor dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság szárazföldi haderőnem főnöke, s egyben a gyakorlat levezető parancsnoka a honvédelem.hu portálnak. Kiemelte: e tekintetben a Clever Ferret kifejezetten sikeres volt, hiszen „két olyan századharccsoport hajtotta végre a feladatokat, amelyek integrált alegységek voltak.