Elárasztott utcák és udvarok

A Somogy megyei Tabon az utcákon hömpölygött a víz a csütörtök esti vihar után, és néhány település lakóházának pincéjébe is betört, de senkinek sem kellett elhagynia otthonát. Zala és Veszprém megyében is számos esetben kérték a megye hivatásos tűzoltóinak segítségét a napokban történt viharokkal kapcsolatos káresemények felszámolásához.

Fotó: Tab ÖTP

A Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság pénteki tájékoztatása szerint Balatonlellén egy ingatlan alagsorában mintegy fél méter magasan állt a víz, amit a balatonboglári önkormányzati tűzoltók szivattyúztak ki, megmentve a garázs és az abból nyíló mozi szoba értékeit.

Nyim egyik lakóházának pincéjében térdig érő víz gyülemlett fel az esti felhőszakadást követően. A siófoki hivatásos tűzoltók távolították el az esővizet a helyiségből.

Tabon – a Luka patak és a sérsekszőlősi vízfolyás kilépett medréből és a közlekedést, valamint a közeli utcák ingatlanjait veszélyeztette.

A Dunántúlon péntek este áthaladó zivatarlánc Zala megyét sem kerülte el. Éjfélig huszonkét esetben, szombat reggel nyolc óráig pedig tizennégy esetben riasztották a megye hivatásos tűzoltóit a viharral kapcsolatos tűzoltói beavatkozásokhoz.

A vihar rendkívül erős, viharos széllel érkezett megyénkbe. Keszthelyen 90 kilométeres lökéseket is mértek. Ebből következőleg a szél számos helyen fákat döntött utakra, járdákra, épületekre és udvarokba – számolt be a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtószóvívője.

A legtöbb beavatkozást Lenti és Zalaegerszeg környékén generálta a vihar, ahol a fák eltávolítása mellett a hirtelen lezúdult csapadékvizet kellett pincékből, kazánházakból, alacsonyabban fekvő területekről eltávolítaniuk a tűzoltóknak. A beavatkozásokat a lenti, zalaegerszegi, keszthelyi, pacsai hivatásos, zalaszentgróti önkormányzati és a környékbeli önkéntes tűzoltók végezték. Az esetek egyike során sem történt személyi sérülés.

Fotó: Gyuricza Ferenc / zaol.hu

Veszprém megyében a szerda délután hirtelen lezúduló nagy mennyiségű esővíz gyorsan felduzzasztotta a kisebb patakok, erek vízállását, emellett több helyen a települések vízelvezető rendszerei sem bírták el a rohamosan érkező esővizet.

Főként Herenden, valamint néhány bakonyi településen jelentett átmenetileg problémát a jégesővel, sűrű villámlással és a gócpontok környezetében nem ritkán 60-70 km/órás széllel járó zivatarlánc. A mélyebben fekvő területeken garázsokba és pincékbe is beszivárgó esővizet a veszprémi és a zirci tűzoltók minden kárhelyszínen rövid időn belül eltávolították.


A katasztrófavédelem a következőkre hívja fel a lakosság figyelmét a veszélyek megelőzése érdekében:

A közterületen lévő árkok, nyitott csatornák és átereszek tisztántartása, a csapadékvíz akadálytalan elfolyásának biztosítása – az ingatlan előtti szakaszra kiterjedően – az ingatlan tényleges használójának kötelessége. Járműbehajtók átereszeinek építése, karbantartása és tisztántartása minden esetben ugyancsak az ingatlan tényleges használójának, illetve tulajdonosának kötelessége.

A heves esőzések következtében, aki korábban kitakarította az átereszeket, ő is ellenőrizze átjárhatóságukat, ugyanis a nagy mennyiségű csapadék hatására feliszapolódhatnak az említett műtárgyak, így tovább csökken azok vízáteresztő képessége.