Eladó Balatonföldvár legjobb telke (mfor.hu)

Az mfor.hu értesülései szerint a Magyar Közút Nonprofit Zrt. profiltisztítás céljából elkezdett megválni az ingatlanjai egy részétől. Tulajdonában van Balatonföldvár egyik legjobb fekvésű ingatlanja is, mely szintén eladósorba került. 

 

A Közútkezelő az mfor.hu kérdésire válaszolva azt írta, hogy a saját tulajdonukban és vagyonkezelésükben csak olyan ingatlanokat és eszközöket akarnak meghagyni, melyek közvetlenül alaptevékenységük ellátásához szükségesek. Közlésük szerint 30 olyan ingatlanjuk van, ami kilóg a portfóliójukból, ezeket tavaly december elejétől kezdték el meghirdetni a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. elektronikus rendszerén keresztül.

Éppen gőzerővel szabják át Balatonföldvár eddig ismert arculatát; a helyi kikötő bővítése miatt sorra vágják ki a fákat a szabadstrandon, hogy parkolót csináljanak a területen. Innen pár száz méterre van a Közút eladó ingatlanja, ahol szintén nagy építkezések kezdődhetnek. Balatonföldvár egyik legjobb fekvésű telkéről van szó közvetlenül a vízparton, középen a Hotel Három Hattyú épülete. A város egyik ikonikus szállodájának sorsa ezzel kérdésessé vált. Az még nem tudni, kié lesz az ingatlan, de arról már döntés született, hogy végelszámolással megszüntetik a szállodát üzemeltető Közúti Vendégház Kft.-t. A hotelt tehát valószínűleg bezárják. Az mfor.hu értesülései szerint az alkalmazottakat február közepén küldik majd el, és csak az kap végkielégítést, aki 3 évnél régebb óta dolgozott ott.

Ha valóban bezárják a Három Hattyút, azt a város gazdasága meg fogja érezni. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által kezelt és működtetett Jogar Hotel mellett ugyanis ez Balatonföldvár egyetlen egész évben üzemelő szállója, így ha felszámolják, azzal a nyári szezonon túl is sok vendégéjszaka fog kiesni.

Ami az üzemeltető Közúti Vendégház Kft.-t illeti, a tavalyi céges beszámoló alapján nem sikerült nekik valami fényesen a 2016-os év: nettó árbevételük 186 millió forint volt, ez komoly visszaesés a 2015-ös 252 millióhoz képest. A gyengébb eredményhez hozzájárult az is, hogy a személyi jellegű ráfordítások 138 millióra nőttek az egy évvel korábbi 107 millióról – felvettek négy embert, így két éve már 28 főt foglalkoztattak. Az adózott eredményük a 2015-ös 15 millió pluszból 23 millió mínuszba váltott, a tartozásuk pedig 21 millióról 23,5-re nőtt.

Ingatlanpiaci vélemény szerint az értékes földvári ingatlan 1,2 milliárd forintot ér, ám a feltételezések szerint több, kevésbé értékes területtel kínálják egy csomagban, így akár 5-600 millió forintos áron is elkelhet. Vagy, ahogy a helyiek tudni vélik, már el is kelt, és Mészáros Lőrinc érdekeltségébe kerül. A felcsúti polgármester az mfor.hu forrásai szerint már tavaly nyáron érdeklődött a hotel telke iránt, és bár a Közút decemberi közlése szerint még nem zárultak le az adásvételek, a városban már készpénznek veszik, hogy a terület Mészároshoz került.

Az eredeti cikk teljes terjedelmében itt olvasható.