Eladó Balatonakali polgármesteri hivatala

Nettó 260 millió forint kikiáltási áron eladó Balatonakali polgármesteri hivatala, egy víz-közeli, 890 négyzetméteres volt vállalati üdülő. A tóparti kistelepülésnek nincs elég pénze az üdülő adottságainak kihasználására, hivatalnak pedig olcsóbb fenntartásúra vágyik – számolt be Koncz Imre polgármester a hirbalaton.hu-nak.

A polgármester akár elégedett is lehetne a 9 szobás üdülőben működő hivatalával, hiszen mint fogalmazott: „minden munkatársamnak külön fürdőszobája van, előttünk a strand, és 150 méterre a Balaton”. A mintegy 700 lakosú, nyaranta tízszer ennyi vendéget befogadó településnek mégis lépnie kell egy ésszerűbb megoldás felé, nem engedheti meg magának ezt a luxust.

Az értékes, ám felújításra váró ingatlan valamikor egy veszprémi vállalat, majd a honvédség nyugdíjpénztárának üdülőjeként működött. A tulajdonjogát az önkormányzat 2007-ben szerezte meg egy közbeszerzési eljárás során, majd polgármesteri hivatalként kezdte el használni.

A helyi hivatal a közigazgatás átszervezésével hamarosan elvesztette önállósságát, és a tihanyi önkormányzat egyik kirendeltségévé válva csökkent a dolgozói létszáma. Még feleslegesebbé vált hát a költséges fenntartású luxus-elhelyezés. Annál is inkább, mert üdülő-komplexumról van szó, amelyhez 4 telken több mint 6 ezer négyzetméternyi terület tartozik, a központi épületen túl 4 apartmannal és több kisebb épülettel.

Az ingatlan használatának racionalizálásra többféle terv is született, a szükséges fejlesztésekhez azonban Balatonakali nem rendelkezett kellő önerővel, pályázati forrást, vagy befektetőt pedig több év alatt sem sikerült szereznie. Miután kiderült, hogy az új fejlesztési ciklusban sem lesz esély támogatáshoz jutni az egészségturisztikai  tervek megvalósításához, a testület tavaly év végén úgy döntött, értékesíti az ingatlant. A befolyó összegből új, kisebb, olcsóbb fenntartású polgármesteri hivatalt szeretnének építeni a község centrumában, több más önkormányzati intézmény szomszédságában. A döntéssel a lakosság is egyetértett.

Az ingatlant először tavaly év végén hirdették meg nettó 310 millió forintért (+áfa), de a pályázat eredménytelenül zárult. A közelmúltban megjelent újabb kiírásban a település engedett az árból. Az új vételi ár nettó 260 millió forint, a pályázat beadási határideje április 14.

(10:48)