Eladják a fonyódi focipályát (index.hu)

Az index.hu tudomása szerint sietősen el kívánja adni Fonyód a focipályáját, amelyre pár hete bejelentkezett egy vevőjelölt. Százmillióért vinné a 22 ezer négyzetméteres területet, hogy négycsillagos szállodát építsen rá.

Fonyód épp szemben fekszik Badacsonnyal, a Balaton déli partján. A Badacsony-hegyre onnan, még pontosabban a helyi Walkó-kilátóból van a legközelebbi, és valószínűleg az egyik legszebb kilátás az egész tónál. A kilátó kanyargós útjának másik oldalán, valamivel mélyebben fekszik a fonyódi Petőfi SE focipályája. A története elég zaklatott, érinti a volt fideszes gazdasági tanácsadó, Varga Tamás kilencvenes évekbeli történetét is, most pedig egy egymilliárdos, törlés alatt álló, úgynevezett keretjelzálog van rajta a tulajdoni lap szerint, az OTP javára.

Az új vevőjelölt százmillió forintos vételi ajánlata az önkormányzat értékbecslése alapján jött ki. A titokzatos vállalkozó ajánlata olyannyira meggyőzte Hidvégi József (Fidesz) polgármestert, hogy március 16-án rendkívüli ülésen vitte a képviselők elé az eladást – pontosabban első lépésben még csak a pályáztatást -, és el is fogadtatta azt. Az index.hu tudomása szerint a helyi képviselők nem látták sem az értékbecslést, sem üzleti tervet, sem hatástanulmányt, sem a vevőjelölt nevét. Még a tulajdoni lapot sem csatolta be senki az előterjesztéshez.

A következő lépés az április 4-i borítékbontás lesz, majd megszavazzák magát az eladást is. Az idő azért sürget – az internetes hírportál tudomása szerint- , mert a vevő egy olyan pályázatból akar pénzt lehívni a beruházásra, amelynek a határideje nemsokára lejár.

Az ajánlattal Rátky Miklós ügyvéd jelentkezett az önkormányzatnál, akit nem ért el a hírportál, így továbbra sem tudható, ki lenne a vevő. (Az ügyvédről a cikk további részleteket közöl.)

Hidvégi József polgármester azt nyilatkozta az index.hu-nak; “az elmúlt 11 évben igyekeztem megismerkedni olyan Fonyódot szerető, kedvelő befolyásos vagy okos emberekkel, akik a város fejlődését, működését segítették ötleteikkel vagy lobbitevékenységükkel. Közel 100 embert tudnék felsorolni, aki nem fonyódi lakos, csak szereti Fonyódot és szakmai segítségüket vagy tanácsukat kértem. Ilyen Dr. Rátky Miklós is, aki a megkereső szervezet jogi képviseletét látja el.”

Az index becslései szerint a terület a felkínált vételár minimum dupláját éri, de a polgármester szerint nem ebből az irányból kell megközelíteni a kérdést. Hidvégi József  tájékoztatása szerint a 2012-es OTP szakértői értékbecslés a sportpályát 85 millió forintra értékelte, és épül majd egy kétmilliárdos szálloda, ami 30 éven át hoz 20 milliós bevételt a városnak, valamint 30-40 embernek ad munkát egész évben. Máshol ingyen telket adnának ezért – a polgármester véleménye szerint.

Lesz új pálya, TAO támogatással

A település az eladandó pálya helyett új élőfüves nagypályát és egy műfüves kispályát épít egy másik helyszínre, összesen 186 millióért. A döntés régebbi, mint a mostani eladás: az MLSZ pályázatán tavaly indultak el. Ez alapján 30 százalékos (56 millió forintos) önrészből, és emellé 70 százalék TAO-ból épül majd a pálya a piactér mellé. Az MLSZ adatbázisában már látható, hogy Fonyód nyert a pályázatával, úgyhogy nem lesz gond a beruházással.

A cikk folytatása itt olvasható.