Eladja legendás tihanyi üdülőjét az újságírószövetség (novekedes.hu)

Maratoni küldöttközgyűlésen, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) életében valószínűleg példátlan, 9 órás vita után úgy döntött, hogy értékesíti tihanyi üdülőjét – erről hírlevélben tájékoztatta a tagságot a napokban Hargitai Miklós, a MÚOSZ elnöke. Mint fogalmazott, ezzel a sok szempontból kényszerű lépéssel a szövetség életében két korszak is lezárul: egyrészt a tihanyi nyaralásoké és rendezvényeké, amelyekhez az elmúlt évtizedekből sokaknak fűződnek szép emlékei, másrészt az eladásról több mint két éve folyó, konfliktusokkal terhelt vitáé – írja a novekedes.hu.

 

Tihany ügyében, mint írta, lehetetlen minden érdekeltet megnyugtató megoldásra jutni, ezért nem is volt más választásuk, mint a legkisebb kockázattal járó, vagy ha úgy tetszik, a legkevésbé rossz opció kiválasztása. Szerinte a küldöttgyűlés pontosan ezt tette. Jelezte:az érvényes alapszabályi rendelkezések alapján a bevételt fő szabályként ingatlanvásárlásra kell fordítani – szándékaik szerint olyan módon, hogy a megvásárolt ingatlanok folyamatosan bevételt termeljenek, és a tagdíjak mellett ebből a befolyó bevételből lehessen a MÚOSZ működését illetve szolgáltatásait finanszírozni.

Hozzátette: a legerősebb garanciák mellett a legtöbb hozamot ígérő befektetési lehetőségeket pályázati úton fogják kiválasztani, az elnökség következő feladata ennek a pályázatnak az előkészítése és lebonyolítása, illetve egy befektetési szabályzat elkészítése lesz. A küldöttgyűlésen elhangzottak szerint elképzelhető, hogy a bevételből bérlakásként hasznosítható lakásokat, illetve egy-két nyaralóapartmant vásárol a MÚOSZ, az ingatlanok kiadásából származó bevételeket pedig küldöttgyűlési határozattal felosztják a szakmai (például szakosztályi), a szociális és az egyéb tevékenységeink, valamint a tartalékképzés között.

A media1.hu értesülései szerint jelenleg három érvényes ajánlattal rendelkezik a MÚOSZ, a legmagasabb 900 millió, a következő 885 millió, a harmadik 870 millió forintról szól.

A küldöttgyűlés most úgy határozott szombaton, hogy a legmagasabb ajánlatot tevő ajánlatot fogadja el első helyen, és ha netán a 900 milliós ajánlattevő visszalépne, akkor következik a 885 milliós, majd ha netán ő sem fizetne, akkor a harmadik helyezett következik.

a MÚOSZ korábban megpróbálkozott azzal is, hogy megnyitotta az üdülőt külső vendégek előtt is (interneten keresztül bárki foglalhatott szobát), de ettől sem vált pénzügyileg fenntarthatóvá a létesítmény gazdálkodása. Hargitai úgy tájékoztatta a portált, hogy az üdülő fenntartása, ha nyitva van, amortizációval együtt minimálisan 23 millió forint, de még zárva is évi 5 millió forint a rezsije, és ehhez jön még mintegy 11 millió forint éves amortizáció.

Az üdülő folyamatosan veszteséget termel a MÚOSZ számára, ráadásul a a MÚOSZ tavaly, a koronavírus járvány miatt elvesztette budapesti székházában a bérlőinek mintegy felét, és a budapesti irodapiac kilátásai alapján a következő években nem lesz lehetőség ezeknek az irodaterületeknek az újbóli kiadására, ami önmagában éves léptékben 12 millió forinttal csökkenti a MÚOSZ bevételeit. Emiatt az is komoly erőfeszítésekbe fog kerülni, hogy a VI. kerületi székház ne váljon veszteségforrássá – írja a novekedes.hu.