A badacsonyörsi letarolt terület előtt nem vágható ki a nádas – szemben a beruházó képviselőjének állításával

„Több hivatal is azt állítja, hogy az a nádas kivágható. Röviden annyit tudok mondani” – válaszolt a közelmúltban letarolt badacsonyörsi volt kemping területén beruházni szándékozó B-FUND Ingatlan és Befektetési Alapkezelő Zrt. képviseletében Hülvely István a legutóbbi testületi ülésen a nádas jövőjét firtató kérdésekre, a 444.hu cikke szerint. Dr. Pomogyi Piroska, a balatoni nádasok számbavételét és minősítését évtizedek óta végző hidrobiológus a HírBalaton megkeresésére közölte, az érintett terület előtti nádas védett, ki nem vágható.

 

Mint arról a sajtó beszámolt, a Badacsonytomajhoz tartozó Badacsonyörsön régóta probléma a helyiek és a vendégek vízparthoz jutása. A volt kemping területére tudnak csak járni az emberek fürdőzni, amelynek eladása, és tulajdonosváltásai miatt akadtak összetűzések az elmúlt években. A mostani tulajdonos, illetve beruházó és a település lakossága közötti béke sarkalatos pontja, hogy lesz-e garancia a vízhez jutásra.

November közepén írta meg a 444.hu, hogy Badacsonyörsnél egy jelentős partszakaszt, az egykori kemping területét letarolták, rengeteg fát vágtak ki, és megkezdték a terület feltöltését. A beruházó egy négycsillagos szálloda, egy apartmanhotel és 30 mobilházas kemping építését tervezi a parton – derült ki a héten. A testületi ülésen elhangzottak alapján a beruházás célegyenesben van, az építkezés pedig hamarosan elkezdődhet. A részleteket várhatóan még decemberben a település képviselő-testülete elé tárják.

A hétfői lakossági tájékoztatóról a 24.hu így számol be, ahol felolvasták a beruházó képviselőjének levelét:

Hülvely azt állította, hogy a partvédelem miatt volt szükséges a területet feltölteni, ehhez pedig gyorsan kellett földet szerezniük. Mivel a balatonfüredi Huray utcában épp mélygarázs épül, onnan egyből ide tudták hozatni a kitermelt földet. Az ismertetett levél szólt arról is, hogy az önkormányzat számára, a leendő strand kialakítására átadandó, 3000 négyzetméteres területet is feltöltötték, és a terület feltöltése indokolta a növényzet, így a fák eltávolítását is. Azt is állította a levélben a beruházó képviselője, hogy nem tölgyeket, hanem olyan nyárfákat vágtak ki, amik rossz állapotban voltak. „Nem is gondoltam, hogy ez ennyire érdekli az embereket” – fogalmazott a levél írója, mire a megbeszélés résztvevői gúnyos kacajra fakadtak.

Dr. Pomogyi Piroska hidrológus megkeresésünkre elmondta, az érintett terület előtt védett minősítésű nádas található, amivel a fürdőzők is ragyogóan együtt tudtak eddig élni. Az elmúlt években valamennyit javult a minősége és nőtt a területe itt a növényzetnek. A hatályos jogszabályok értelmében a harmadosztályú és annál jobb minősítésű nádast, mint amilyen a badacsonyörsi volt kemping területe előtti vízparton is található, kivágni tilos – tette hozzá.

Az ilyen nádast legfeljebb aratni lehet telente, ha arra a vízügyi hatóság engedélyt ad.

A letarolt, feltöltött badacsonyörsi volt kemping, előtte a védett nádassal (Fotó: 444.hu)

.

A letarolás előtt a badacsonyörsi volt kemping területe ilyen volt..

..és ilyen lett, egy közösségi oldalon megosztott fotók szerint (Fotók: Csapody Barbara/Facebook)