EKF – Irodalmi beszélgetések, színházi előadások, zenei program vasárnap (MTI)

A magyar kultúra napja jegyében zajlanak a vasárnapi programok Veszprémben: a Himnusz születésének kétszázadik évfordulója alkalmából irodalmi beszélgetések, színházi előadások és zenei program várja az érdeklődőket – közölte a városban tartott csütörtöki sajtótájékoztatóján a területfejlesztési miniszter, a térség országgyűlési képviselője.

Navracsics Tibor elmondta, hogy Csák János kulturális és innovációs miniszter vasárnap délután öt órakor tart köszöntő beszédet a Pannon Egyetemen a magyar kultúra napja alkalmából, majd közösen szavalják el a résztvevők a Himnuszt.
Ezt követően Nyáry Krisztián irodalomtörténész és Bősze Ádám zenetörténész beszélgetnek a Himnuszról, a Mendelssohn Kamarazenekar közreműködésével.

Porga Gyula polgármester (FIDESZ-KDNP) arról beszélt, hogy a programsorozat zártkörű, hivatalos megnyitóját szombaton délután öt órakor tartják a Hangvillában, Novák Katalin köztársasági elnök és Zoran Milanovic horvát köztársasági elnök részvételével. Az eseményt a Duna élőben közvetíti. Markovits Alíz, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója a szombati programokról szólva elmondta, hogy a termelői piac a megszokott Óváros téri helyszín helyett a Fortuna udvarban várja a látogatókat.

A Kabóca Bábszínház a Csalimese című előadással várja a legkisebbeket a Hangvillában, a Veszprémi Petőfi Színház pedig az Ádámok és Évák ünnepe című produkcióval készül az ünnepre. A Pannon Várszínház Háy János Én vagyok Én című produkciót viszi színre a Hangvillában, a Forte Társulat pedig A helység kalapácsa című előadásra várja a közönséget. Este a Papírkutya elnevezésű vendéglátóhelyen InterUrban-CinAmono-koncertre várják az érdeklődőket.