Együttműködési megállapodást írt alá a Kulturális és Innovációs Minisztérium, Veszprém Önkormányzata és a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. (MTI)

 A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat eredményeit hivatott megőrizni és Veszprém nemzetközi láthatóságát tovább erősíteni az az együttműködési megállapodás, amelyet a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM), Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. képviselői írtak alá csütörtökön Veszprémben.


A Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter jelenlétében aláírt megállapodás a városi, régiós és magyar nemzeti értékek külföldi bemutatását, népszerűsítését, a kulturális kapcsolatok erősítését segíti közös programok  megvalósításán keresztül.

Csaba Gábor, a KIM kulturális diplomáciáért felelős helyettes államtitkára az aláírást megelőzően arról beszélt, hogy a minisztérium irányítása alatt működő Liszt Intézetek feladata az értékek minél szélesebb körű bemutatása, Magyarország jó hírének erősítése. Mint jelezte, az intézetek nemzetközi szinten népszerűsítik majd az EKF-program eredményeit és közös projekteknek is helyet adnak.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere emlékeztetett arra, hogy az EKF-program küldetése az volt, hogy a városstratégiához illeszkedve javuljon az itt élők életminősége. Mint mondta, a programsorozat idén is folytatódik, az infrastrukturális beruházások továbbra is gazdagítják a várost, bővítik a szolgáltatások körét. A jövőben is megtartják a város új színekkel gazdagított hagyományos rendezvényeit, és számos új – a programsorozat eredményeként született – nagyrendezvényt is. Megvalósul a börtönmúzeum, a Veszprém múltját bemutató állandó kiállítás és létrejön a digitális múzeum az egykori Dimitrov épületében.

Markovits Alíz, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója kiemelte, hogy 24 műfajban 3500-nál is több esemény zajlott az EKF-program során, és összesen 1 millió 660 ezer látogató járt Veszprém történelmi belvárosában. A rendezvénysorozat ideje alatt készült képzőművészeti alkotásokat idén is láthatják majd az érdeklődők a Művészetek Házában, és a Hangár zenei központ is várja a látogatókat. A Fenyves malomban a malomkultúrával, a kenyérkészítéssel ismerkedhetnek majd az érdeklődők.

Az együttműködési megállapodás értelmében a  Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatja Veszprém és kulturális értékeinek, sokszínűségének, kínálatának külföldi megjelenését, nemzetközi kapcsolatainak szélesítését, új együttműködések kialakítását; a kulturális diplomácia eszközeivel népszerűsíti külföldön Veszprémet és a régiót, amely ezáltal mint egész éves, vonzó turisztikai célpont kerülhet be a nemzetközi köztudatba. Ezen túl segíti olyan projektek, programok kidolgozását, amelyek a város és környékének kulturális kínálatát színesebbé, európai dimenzióját szélesebb körűvé teszik, elősegítve ezáltal az önkormányzat kulturális szolgáltatásainak bővítését is.

Veszprém a tervek szerint kulturális programokkal és művészekkel támogatja a külföldi magyar kulturális intézetek Veszprémet érintő programjait, az Európa Kulturális Fővárosa program pedig a programévben szerzett kultúraszervezési jó gyakorlatait, tapasztalatait és erős nemzetközi kapcsolatrendszerét osztja meg a sikeres további együttműködés érdekében.