Együttműködési megállapodást ír alá Balatonfüred és Veszprém

A Magyar Kultúra Napján – amelyet a Himnusz megszületésének évfordulóján ünnepel meg az ország több mint 30 esztendeje – idén is megrendezi Balatonfüred városa ünnepi gálaestjét az Anna Grand Hotel Dísztermében. Balatonfüreden minden évben – így 2020-ban is – ezen a napon adják át a „Balatonfüred kultúrájáért” kitüntetést. A gálaest másik fontos programpontjaként együttműködési megállapodást ír alá Balatonfüred Város Önkormányzata és Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata.

A megállapodás értelmében Balatonfüred és Veszprém idegenforgalmi, oktatási és kulturális területeken való együttműködésüket a jövőben magasabb szintre emelik. Az Európa Kulturális Fővárosa 2023 keretén belül közös kulturális és idegenforgalmi programokat alakítanak ki, és azokat együtt valósítják meg. Közösen pályáznak – lehetőség szerint – a hazai és európai programokra. Együtt jelennek meg bel- és külföldi idegenforgalmi vásárokon, bemutatókon, támogatják egymás médiamegjelenéseit a helyi- és országos médiumokban.

A megállapodásról a következőképpen vélekedik Mészáros Zoltán a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. ügyvezetője: „Balatonfüred az északi part egyik legmeghatározóbb települése komoly történelmi és kulturális hagyományokkal, infrastruktúrával. Így fokozottan számítunk a város részvételére a Veszprém 2023 projektben. Több egyeztetésen vagyunk már túl, és úgy vélem tavasszal kialakulnak az együttműködés körvonalai. Abban, hogy a régiónk sikeres legyen 2023-ban, sokat segíthet Navracsics Tibor kormánybiztos támogató, közvetítő munkája, hazai- és nemzetközi vezetői tapasztalatai. Ő igazi lokálpatrióta, akinek nem kell bemutatnunk a régiót.”

Navracsics Tibor kormánybiztos úgy véli: Balatonfüred már az EKF pályázat elnyerése előtt a kulturális- és művészvilág kiemelt központja volt mind régiós, mind országos szinten. Számítunk rá, hogy az eddig sikerre vitt rendezvényeit továbbra is az elmúlt évekhez hasonló magas színvonalon tudja megrendezni és a projekt segítségével új távlatok nyílhatnak a város előtt. Veszprém és a balatoni régió között, de kiemelten Veszprém és Balatonfüred között mindig is fontos kapcsolat húzódott. Annak érdekében, hogy méltó módon képviseljük ezt a mindannyiunk számára fontos és kedves vidéket, a már meglévő kapcsolatok elmélyítésén kell dolgoznunk – fogalmazott.

A balatonfüredi Magyar Kultúra Napjának ünnepi műsorában közreműködnek: Kéri Kitty színművész, Szabó Csilla és növendékei, Küronya Veronika, valamint az Orlandó Énekegyüttes.